Нова доза напрежение между Косово и Сърбия

Балкани
15:31 - 16 Август 2023
2304
Нова доза напрежение между Косово и Сърбия

Косовският президент Вьоса Османи поиска от Европейския съюз да отмени наказателните мерки, но и да премести натиска на международната общност от Косово към Сърбия.

Думите ѝ идват след изявлението на представителя на Европейския парламент Виола фон Крамон, която заяви по адрес на Прищина: "Изпълнете задълженията си, преди да започнете да говорите за сръбската страна".

От Белград коментираха изказването на косовския президент с думите, че ерата, в която "неспокойното дете на Запада беше пуснато да вилнее", е приключила, съобщават от "КоССев".

"Мерките, въведени от Европейския съюз в Косово, навредиха на процеса на диалог с Белград", каза Османи. Тя смята, че тези мерки са непропорционални и че са несправедливо въведени след ескалацията на ситуацията в Северно Косово.

„Това не е отговор, който насърчава сътрудничеството. Това е отговор, който вреди най-много на процеса на диалог и го поставя на ниво, на което не трябва да бъде, като и двете страни трябва да бъдат третирани еднакво“, подчерта Османи.

Тя обаче се надява Европейският съюз да започне да премахва мерките спрямо Прищина. „Очакваме нашите партньори да предприемат тези стъпки, защото техните мерки бяха напълно непропорционални“, каза тя.

Османи твърди, че Прищина "вярно" изпълнява точките за деескалация на ситуацията в Северно Косово. Те бяха договорени в Братислава миналия месец от ръководителя на преговорния екип на Прищина Бесник Бислими и пратеника на ЕС за диалога Мирослав Лайчак.

Османи смята, че е от "съществено значение" международната общност да поиска от сръбския президент Александър Вучич да спре "негативното влияние, сплашването на гражданите, насилието, което незаконните структури използват срещу гражданите на Севера и да им даде възможност да използват правата си без насилие, които също са гарантирани от Конституцията и закона", каза косовският президент.

Директорът на Службата за Косово в Сърбия коментира изявленията на Османи. „Екстремисткото ръководство в Прищина не е в състояние да разбере, че времето, когато на (премиера на Косово Албин) Курти и неговите сътрудници беше позволено да правят всичко, безвъзвратно отмина и че ЕС не гледа с добро око на опитите им да дестабилизират региона“, каза Петкович.

Той твърди, че недоволството на Вьоса Османи от поставените пред Прищина искания е отчасти разбираемо. „Защото спонсорите на самопровъзгласилото се Косово в миналото бяха готови да толерират всякаква безотговорност на екстремисткия политически елит в Прищина. Но светът се променя, а с него и залозите и правилата на политиката в Западните Балкани“, каза Петкович.

Според него Сърбия ще продължи да работи за стабилизиране на ситуацията в региона.