Трети месец продължава забраната за внос на сръбски стоки в Косово

Балкани
12:39 - 15 Август 2023
1935
Трети месец продължава забраната за внос на сръбски стоки в Косово

Решението на властите в Прищина да въведат забрана за внос на сръбски продукти навлиза в третия месец. Загубите са големи, а щетите се увеличават с всеки ден, съобщава БТА, цитирайки сръбската телевизия РТС.

Сръбската търговска камара потвърди, че до момента щетите възлизат на почти 50 милиона евро, поради което и двете страни страдат. Засега няма сигурни индикации дали и кога забраната ще отпадне.

Последствията от решението на правителството в Прищина да блокира стоките на производителите от  Сърбия стават все по-забележими и видими по рафтовете на магазините, както в северната част на Косово, така и в сръбските анклави на юг от река Ибър.

"Липсват перилни препарати, алкохолни напитки, бира и сокове, майонеза, липсват много неща“, казва Драган Йосифович, собственик на най-големия сръбски магазин в Грачаница.

Последствията се  усещат и от собствениците на по-малки магазини и пазари. Аца Васич казва, че най-търсени са сушено месо и млечни продукти от Сърбия, чипс, торти и бисквити. Въпреки че търговците се стараят да предлагат стоки от региона, потребителите търсят сръбски продукти.

"Рафтовете не могат да бъдат празни, излагаме стоки на производители от региона на свободните места, но клиентите търсят местни стоки и питат защо ги няма, кога ще пристигнат“, казва Йосифович.

Търговците посочват, че достъпните цени и качеството, на което клиентите имат доверие, са причина сръбските продукти да са по-търсени от останалите.

Решението за забрана за влизане на камиони със сръбски номера в Косово и Метохия е в сила от 14 юни и бе въведено заради ареста на косовски полицаи, преминали според сръбските власти на територията на централна Сърбия. Според албанската страна полицаите са се намирали на територията на Косово. Откакто бяха освободени, Прищина промени решението си, като разреши влизането на камиони със сръбски номера. Все още обаче е забранено обаче внасянето на сръбски стоки.

Освен хранителни продукти и строителни материали сръбските вестници също не стигат до Косово. Възрастните граждани са сред най-верните читатели на ежедневните издания и са особено засегнати от тази забрана.

Правителственият говорител в Прищина Пърпарим Круезиу заяви миналата седмица, че няма нужда да се бърза с премахването на мерките за движение на стоки от централна Сърбия, но преди няколко дни премахването на забраната беше обявено в медиите в Прищина от Ненад Рашич, министър на общностите и завръщането в правителството на Косово, подчертавайки, че е получил тази информация от Албин Курти.

Междувременно албанските производители също се оплакват, че им свършват суровините, които пристигат в Косово основно от Централна Сърбия.

Миряна Петкович, преподавателка по сръбски език от Грачаница, изтъква, че Прищина се опитва буквално да забрани всичко, което може да се свърже със сърбите, и че това не са само хранителни продукти.

Търговски камари и асоциации призоваха забраната за внос на сръбски стоки да бъде премахната. Преди това този призив бе повторен няколко пъти от Европейския съюз и САЩ.