Нова книга за "Титаник" разкрива: Цялата вина е на капитана

Морски закон от 1606 г. погубил гиганта

Новини
12:15 - 21 Март 2019
5403
Нова книга за "Титаник" разкрива: Цялата вина е на капитана

Откакто потъна на 15-и април 1902 г. южно от Нюфаундленд, съдбата на гигантския презокеански лайнер "Титаник" е била обект на хиляди научни монографии, популярни романи, филми, че даже и на една опера. В новия бестселър "Защо потъна, защо се блъсна и защо не трябваше да отплава", разследващият журналист Шонън Малоуни излиза с версията, че трагедията се е случила изцяло по вина на капитана Едуард Джон Смит.

Според автора командирът е следвал стриктно заповед на Британското адмиралтейство от 1606 г., според което при опасност от сблъсък в открито море корабът е длъжен да завие наляво. Смит е наредил правилото да се спази дословно, с което вместо да избегне колизията с фаталния айсберг, директно е забил кораба в него.

Малоуни твърди, че въпросното разпореждане на практика не се е спазвало от никого след 1850 г. То важи единствено при опасност от катастрофа с друг плавателен съд и е напълно неприложимо за природни обекти. "Когато срещу теб е кораб, отлично знаеш къде се намира основната част от корпуса му. Завиваш надясно и минаваш покрай него. Айсбергът обаче е почти целият под вода. Ами ако се носи странично? Точно по тази причина "Титатик" се удря в мястото, където леденият блок е с най-голяма маса", пише в книгата.

Авторът допълва, че първият помощник Уилям Мърдок не е искал да се подчини на заповедта за завой на капитана, но е бил заплашен с военен съд и изгонен от мостика по време на маневрата.