Нова ледникова епоха чука на вратата

Атлантическите океански течения са пред колапс

Мистика
14:45 - 13 Февруари 2024
6389
Нова ледникова епоха чука на вратата

Учени от университета в Утрехт, Нидерландия, откриват предупредителни признаци, показващи възможността за „глобално замръзване“ през следващите години. Изследователите предупреждават, че системата на океанските течения, известна още като Атлантическата меридионална циркулация (AMOC), е на ръба на колапс, което може да доведе до радикални промени в климата по света.

AMOC е гигантска океанска конвейерна лента, която транспортира топла вода през планетата, регулира глобалните температури и осигурява благоприятни условия за живот на Земята. Ново изследване обаче показа, че AMOC отслабва и загубата му може да доведе до

спад на температурите в Европа, Северна Америка и части от Азия.

Учените са използвали минали данни и компютърни модели, за да създадат системата за ранно предупреждение AMOC. Въпреки че точната дата на колапса все още не е известна, изследователите изтъкват, че повратната точка може да настъпи през следващите години. Водещият автор на изследването Рене ван Вестен признава, че

скоростта на промяната в системата AMOC е изненадала много изследователите и че тази промяна може да има опустошителни последици.

AMOC също помага за смекчаване на ефектите от глобалното затопляне чрез транспортиране на топлина и хранителни вещества до Арктическия кръг, където те се установяват и охлаждат. Загубата на AMOC може да намали този смекчаващ ефект и да увеличи глобалното затопляне. Климатичните промени вече се усещат по целия свят, но евентуален колапс на AMOC може да влоши ситуацията.

Метеорологичната служба също отбелязва, че AMOC отслабва поради нарастващите емисии на парникови газове, но мащабна промяна в системата се счита за малко вероятна. Новото изследване обаче потвърждава, че наблюдаваните преди това бързи промени в AMOC могат да се появят отново и изискват специално внимание.