Нова панацея: Пийте вода срещу коронавирус

Здраве
21:12 - 04 Април 2020
9512
Нова панацея: Пийте вода срещу коронавирус

Водата, която е най-важният ни източник на живот след кислорода, е от голямо значение за нашето тяло. Специалистът по вътрешна медицина и нефрология, д-р Арзу Акгюл, обяснява, че водата играе важна роля в борбата с много болести, вариращи от коронавируса, който засегна целия свят, и завършващ с рак, представя важни предупреждения и препоръки, цитирани от агенция “Фокус”.

Водата е основно средство за регулиране на всички метаболитни процеси в нашето тяло, доставяйки хранителни вещества до всички клетки и елиминирайки отпадъците от жизненоважни процеси.

Д-р Арзу Акгюл отбелязва, че в зависимост от количеството на мастната тъкан на човек, количеството вода трябва да бъде от 55 до 77% от телесното тегло и продължава: „Докато теглото на човека не се промени, количеството на течността също остава непроменено.

При новородени тази цифра достига 78%. За нормалното функциониране на нашите бъбреци е много важно да консумираме достатъчно вода. Водата осигурява елиминирането на токсините с урина, пот и изпражнения, регулира телесната температура и плътността на кръвта. Ако не получаваме достатъчно течност, токсините се натрупват в кръвта. В резултат на това може да се развие уролитиаза или още по-опасна бъбречна недостатъчност.”

Той казва, че една от защитните мерки срещу коронавирусa е поддържането на имунната система. „И за силен имунитет е необходимо правилното и балансирано хранене.

Обилният прием на вода също е важен за прочистване на тялото от токсини и стимулиране на метаболизма. Ежедневният прием на достатъчно вода помага да се премахнат токсините от тялото, да се неутрализират бактериите и вирусите”, казва експертът.

Акгюл също разсейва някои митове: „Водата е основният източник на личната ни хигиена, но в същото време някои типични погрешни схващания трябва да бъдат коригирани.

Гаргарата с вода и оцет, прекалено горещата вода може да повреди структурата на лигавицата на устата и да причини повече вреда, отколкото полза. Изплакването със сол и топла вода, напротив, ще бъде от полза. Консумацията на вода на чести интервали предотвратява дехидратацията на тялото ни, спомага за повишаване на имунитета ни, но противно на слуховете, това не гарантира, че вирусът навлиза в стомаха.”

„Най-простият подход за консумация на вода е да се пие най-малко 2-2,5 литра течност през лятото и най-малко 1,5 литра през зимата“, казва той.

„Освен чувството на жажда, цветът на урината предоставя и информация за нашия воден баланс. С намаляване на количеството на урината и потъмняването й, трябва да пиете вода.

Водата трябва винаги да се съхранява на видно място и постоянно да се пие, без да се чака чувството на жажда. Трябва да изпиете чаша вода след събуждане, чаша вода след всяко уриниране и да увеличите консумацията на вода по време на упражнения, работа в горещо време и продължителни пътувания в седнало положение”, допълва Акгюл.