Нова версия: Избиваме свинете заради вносно говеждо от САЩ

Тръмп сключва договор с ЕС за вкарване на американско месо в Европа

Ексклузивно
10:29 - 03 Август 2019
26267
Нова версия: Избиваме свинете заради вносно говеждо от САЩ

Европейският съюз и Съединените американски щати скоро ще подпишат споразумение, в което се прави преглед на функционирането на съществуваща търговска спогодба, гарантираща автономна тарифна квота за внос на висококачествено говеждо месо в ЕС. Това ще представлява решение на дългогодишен спор в Световната търговска организация (СТО) по въпроса. Това обявиха от Съвета на ЕС. 

Съветът прие решение за подписване на споразумение между ЕС и Съединените щати за разпределението в полза на САЩ на дял от тарифната квота за висококачествено говеждо месо, посочено в т. нар. Меморандум за разбирателство относно вноса на говеждо месо от животни, при чието отглеждане не са били използвани определени хормони за стимулиране на растежа, и относно увеличените мита, прилагани от САЩ спрямо определени продукти от ЕС, който беше сключен през 2009 г. и преработен през 2014 г.

Споразумението ще бъде подписано в Брюксел на най-ранната възможна дата.

През 2009 г. с меморандума беше предвидено временно решение на дългогодишен спор в рамките на СТО във връзка с вноса на говеждо месо от САЩ, което е третирано с определени хормони за стимулиране на растежа. По силата на споразумението ЕС предостави на отговарящите на условията доставчици квота от 45 000 тона за говеждо месо, което не е третирано с хормони. Съгласно правилата на СТО квотата трябваше да бъде предоставена и на доставчици, които не са от САЩ.

Благодарение на новото споразумение съществуващата квота ще остане непроменена, но 35 000 от общата квота от 45 000 тона ще бъде запазена за Съединените щати и ще се отваря постепенно в рамките на период от 7 години. Тарифната квота ще продължи да обхваща само продукти, които отговарят на високите европейски здравни стандарти и стандарти за безопасност на храните. Тази стъпка е от ключово значение за разрешаване на отдавнашен спор между ЕС и Съединените щати относно мерките, наложени от ЕС през 1989 г. върху износа от САЩ на говеждо месо, което съдържа изкуствени хормони на растежа. Тя подчертава и ангажимента на ЕС за положителна трансатлантическа програма в областта на търговията.

На 19 октомври 2018 г. Съветът упълномощи Комисията да започне преговори между ЕС и САЩ относно функционирането на тарифната квота, включително относно разпределението на квотата по държави.

Преговорите със САЩ приключиха на 27 февруари 2019 г. и с оглед на това споразумение Комисията поиска и получи съгласието на другите значими държави доставчици, в съответствие с приложимите правила на СТО.

Ето защо голяма част от свиневъдите у нас не вярват, че се налага избиването на животните им заради африканската чума. Те смятат, че зад поголовното умъртвяване на прасета стоят чужди интереси.