Нова Зеландия окончателно премахва ограниченията за COVID-19

Свят
17:17 - 14 Август 2023
2953
Нова Зеландия окончателно премахва ограниченията за COVID-19

Правителството на Нова Зеландия премахва всички оставащи правила и ограничения свързани с пандемията от Covid-19 от полунощ във вторник, съобщава "Ройтерс".

Министърът на здравеопазването на страната Айеша Веррал каза в изявление днес, че от вторник хората вече няма да се налага да носят маски за лице в здравни заведения или да се изолират седем дни след заразяване с вируса.

По думите ѝ, въпреки че броят на случаите се очаква да продължи да варира, вече няма драматични пикове като през миналата година. Тя изтъкна, че от кабинетът ѝ са сигурни, че са готови да премахнат оставащите мерки.

Повечето от ограниченията бяха премахнати миналата година, след като болниците в страната успешно прекараха зимата, без да бъдат претоварени и бе сметнато, че достатъчно хора са ваксинирани.

Мерките на новозеландското правителство бяха критикувани от гражданите на страната. Премиерът Крис Хипкинс каза, че официалното прекратяване на ограниченията свидетелства за прогрес.

"Вярвам, че новозеландците могат да се гордеят изключително много с това, което постигнахме заедно. Останахме вкъщи, направихме жертви, ваксинирахме се и няма абсолютно никакво съмнение, че спасихме животи", каза той на седмичната си пресконференция.

Въпреки че вече не е задължително, министърът на здравеопазването все още препоръчва хората да останат вкъщи пет дни, ако не се чувствате добре или имате положителен тест.