Новата десантна дивизия на Русия е претърпяла разгром край Херсон

Украйна
12:18 - 14 Декември 2023
4992
Новата десантна дивизия на Русия е претърпяла разгром край Херсон

В началото на декември новосформираната 104-та гвардейска въздушно-десантна дивизия на Въздушно-десантните войски на Русия най-вероятно е претърпяла изключително тежки загуби и не е успяла да постигне целите си по време на бойния си дебют в Херсонска област. Това се посочва в последния разузнавателен доклад на Министерството на отбраната на Великобритания.

Отбелязва се, че операцията се е провела след присъединяването на дивизията към руската военна група "Днепър" и опита ѝ да измести украинското предмостие край село Кринки на източния бряг на река Днепър.

Съобщава се, че 104-та гвардейска въздушно-десантна дивизия е бил слабо подкрепена от въздушни сили и артилерия, а много от войниците вероятно са били неопитни.

Британското разузнаване посочва, че след инцидента руските военни блогъри са призовали командващия военната група "Днепър" генерал-полковник Михаил Теплински да подаде оставка.

Това е удар върху репутацията на Теплински като един от най-способните руски полеви командири по време на войната: в рутинната си роля той е и командващ генерал на Въздушно-десантните войски на Русия, отбелязва британското МО.