Новата "Армия": 16-хилядно бижу за €45 млн.

Махат Дървеното и тренировъчните игрища, местят школата в Панчарево

Новини
12:38 - 24 Април 2023
5627
Новата "Армия": 16-хилядно бижу за €45 млн.

Вече няма пречки да стартира реконструкцията на стадион "Българска армия". Новият дом на ЦСКА ще струва около 45 милиона евро, а капацитетът му ще бъде за 16 000 зрители. Докато вървят ремонтните дейности армейците ще домакинстват на националния стадион "Васил Левски", който е на близо стотина метра от "Армията".

За голямо съжаление на ултрас феновете и постоянното присъствие в Борисовата градина, вече няма да има Дървеното, както и тренировъчните игрища, които се намират в подхода към стадиона. На тяхно място ще има зелени площи, като е предвидено да бъдат засадени над 400 дръвчета.

Детско-юношеската школа на клуба ще се измести изцяло на базата на клуба в Панчарево. ЦСКА обаче ще търси и подходящ терен в рамките на град София, където да тренират по-малките футболисти от школата, за да бъде удобно за родителите.

След реконструкцията на стадиона "Армията" ще отговаря на всички изисквания на УЕФА за съоръжение от четвърта категория. Това значи, че на него ще може да се играе включително и полуфинал в Шампионска лига.

Предвидена е смесена конструкция - по-голяма част от сглобяеми елементи, които ще бъдат произведени в заводски условия. Това ще редуцира шумовото замърсяване в парка. Сектор "А" ще бъде монолитна конструкция, а всички останали сектори ще бъдат от сглобяеми елементи.

Всички сектори ще бъдат покрити с метална козирка, като е интегрирано в тнях последно поколение системи и технологии, които надхвърлят регулациите за четвърта категория на УЕФА.

Предвидено е подгряване на цялата тревна площ на терена, което да осигури целогодишното му използване. Ще бъде монтирано съвременно LED осветление, а на стадиона ще има и две информационни табла, разположени диагонално.

Екипът, работил по проекта, заяви, че няма как капацитетът на стадион "Българска армия" да бъде по-голям, тъй като е реконструкция, а не строителство и трябва да се вместят в чашката на настоящия стадион.

"Инвестицията и бюджетът са осигурени, те няма да повлияят върху спортно-техническата част на ЦСКА", увери изпълнителният директор на червените Филип Филипов.

"Капацитетът на стадиона е напълно достатъчен, с оглед на факта, че трябва да намерим начин да осигурим най-доброто преживяване за всеки зрител. Темата с паркинга е широка разисквана. Осигурен е свободен достъп за влизане на автобусите и на двата тима. Козирката на стадиона покрива всички части на трибуните, без изключение", заяви изпълнителният директор на архитектурната компания Цветан Петров.

Според архитекта началото на строителните дейности ще стартира през есента.

Стадионът на ЦСКА следва последните тенденции. Помислено е за феновете в сектори Б, В и Г, включително достъп до храни и напитки, както и различни екрани. По отношение на визията стадионът на ЦСКА ще е уникален.

Ще бъдат предоставени необходимия брой ВИП паркинг места.

"Водим преговори и със Столична община, за да изясним въпроса с транспорта на зрителите. Ще осигурим максималния комфорт на всеки зрител", кааза още Петров.

Стадионът, който трябва да бъде изграден в рамките на около 18 месеца след старта.

Най-големият като капацитет ще бъде Сектор Г, естествено, а В е предвиден да е семеен, като в него ще има и детски кът.

Ето как ще бъдат разпределени местата на новото съоръжение:

"А" сектор - 2 520 места

"Б" сектор - гости - 1 030 места, домакини - 3 340 места

"В" сектор - 4 540 места

"Г" сектор - 4 570 места

Предвидени са и 80 места за трудноподвижни хора.