Нови електробуси ще пътуват между Габрово и Севлиево

У нас
19:41 - 11 Януари 2024
1955
Нови електробуси ще пътуват между Габрово и Севлиево

Одобрен е за финансиране е проект за екомобилност на община Габрово в партньорство с община Севлиево. Това стана ясно след приключване на оценката на подадените предложения по процедурата "Екологосъобразна мобилност" на Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), съобщиха от община Габрово.

Предвижда се закупуване на седем електрически автобуса - пет с дължина 7 метра и два 12-метрови, които са и високоподови. Новите електробуси ще заменят амортизираните превозни средства, които обслужват линията между Габрово и Севлиево и селата в района. За тях ще са нужни и седем зарядни станции. Дружество "Общински пътнически транспорт" в Габрово като обществен оператор ще експлоатира електрически автобуси след доставката им. Задължително условие за кандидатстване по схемата е било партньорство между две общини и един обществен превозвач.

Инвестицията в Габрово включва също поставяне на допълнително осветление на 22 пешеходни пътеки. Ще бъде въведена и система за електронно таксуване в градския транспорт. Пътниците ще могат да избират от няколко начина за закупуване на билети, а мобилна услуга ще дава информация за времето на пристигане на автобусите, за маршрутите, опции за алтернативно придвижване и др.

Планирани са още мерки по осветяване на 60 пешеходни пътеки в Севлиево, както и изграждане на велоалея по ул. "Стефан Пешев" в района на жилищния комплекс "Д-р Атанас Москов" в града.

Максималният срок за реализация на дейностите по проекта е 24 месеца. Общата му стойност е 10 411 082.36 лв., от тях 2 016 107.14 лв. са собственото финансиране на община Габрово, а 150 001.10 лв. - на община Севлиево.