Нови руски удари: Украйна свали 21 ракети

В Киев при нападението са повредени местни електропроводи

Украйна
11:31 - 28 Април 2023
1968
Нови руски удари: Украйна свали 21 ракети

По данни на украинските ВВС - около 4 ч. сутринта на 28 април руските сили са предприели още една масирана атака срещу Украйна, използвайки стратегически самолети Ту-95 от Каспийско море.

Украинската противовъздушна отбрана е унищожила 21 от 23-те крилати ракети Х-101 и Х-555, както и два безпилотни самолета, съобщават Военновъздушните сили на страната.

В град Днипро - областния център на Днепропетровска област - са убити млада жена и 3-годишната ѝ дъщеря, съобщи кметът Борис Филатов. Той написа в "Телеграм", че майката и детето ѝ са загинали в резултат на високоточни руски ракетни удари. Не се съобщава за други жертви.

При руски удар в централния украински град Уман, Черкаска област, са загинали шестима цивилни и са ранени поне 17 души. Това съобщи министърът на вътрешните работи Игор Клименко в официалния канал на министерството в "Телеграм". Първо той съобщи за 4 жертви, но по-късно те се увеличиха.

Спасителната операция в града продължава. Ударени са два обекта в Уман - висока сграда и склад. Снимки и видеоклипове, които се появиха малко след нападението, показват значителни щети по високата сграда, като няколко от последните етажи са напълно разрушени.

Тази сутрин Киевската военна администрация съобщи, че 11 руски крилати ракети и два дрона са били свалени от ПВО над столицата.

 В Киев при нападението са повредени местни електропроводи в Оболонския район, както и пътна инфраструктура. Не се съобщава за жертви сред цивилното население или за щети по жилищни сгради.

Губернаторът на Киевска област Руслан Кравченко заяви във Facebook, че отломки от ракети са повредили висока сграда в град Украинка, разположен на около 50 км южно от Киев. Два етажа от сградата са се запалили, въпреки че пожарът е бил локализиран от първите спасители около 5:30 ч. местно време. Пострадало е дете, което е било прехвърлено в столична болница.

В цяла Украйна прозвучаха сирени за въздушно нападение, като в много градове бе съобщено за експлозии. Взривове е имало още в Кременчук и Полтава в Централна Украйна, както и в Николаев, намиращ се в южната част на страната.