Нови спешни мерки за енергийната криза в ЕС

Освен ценови тавани, последният пакет на Европейската комисия включва и други мерки

ЕС
16:31 - 20 Октомври 2022
1886
Нови спешни мерки за енергийната криза в ЕС

Лидерите на ЕС се събират в Брюксел за двудневна среща на върха, като една от основните точки в дневния ред е енергийната криза, предаде Евронюз.
27-те държавни и правителствени ръководители ще обсъдят новия пакет от спешни мерки, представен по-рано тази седмица от Европейската комисия, който е вторият по рода си в рамките на два месеца.

За първи път пакетът включва планирането на общоевропейски таван за овладяване на високите цени на природния газ, но мярката, която все още е в процес на разработване, ще бъде задействана само в случаи на изключителна нестабилност и спекулации на пазара.

Таванът на цените ще бъде динамичен и ще действа като максимален таван за сделките в холандския Title Transfer Facility (TTF).

"Дойде моментът", заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен при представянето на предложението. "Важно е да се действа с ясен сигнал, че сме готови да бъдем надеждни партньори на пазара, но вече не на всяка цена."

Мярката, макар и новаторска, не отговаря на по-широкото ограничение на цените, поискано миналия месец от група от 15 държави-членки, сред които Франция, Италия и Испания. Тяхното предложение би довело до изкуствено ограничаване на цената на целия внос на газ, влизащ в блока, и на всички осъществявани сделки с газ.

Фон дер Лайен обаче остави отворена вратата за по-целенасочено ограничение, което да се прилага само за газа, използван за производство на електроенергия. Испания и Португалия вече въведоха такъв модел, който се основава на мащабна програма за субсидиране, която покрива разликата между цената на газа на едро и спонсорирания от държавата таван.

Разширяването на така наречения иберийски модел върху целия ЕС обаче крие множество рискове.

Служители на ЕС и дипломати признават, че все още има няколко ключови въпроса, на които не е даден отговор, като например финансовата цена на програмата за държавна помощ в целия ЕС. Също така потенциалното изтичане на евтина субсидирана енергия извън границите на блока и повече от вероятното увеличение на потреблението на газ след ограничаване на цените.

"Нямаме представа дали иберийският модел ще проработи и другаде", каза високопоставен дипломат от ЕС, говорейки при условие за анонимност. "Каквато и мярка да предприемем, трябва да сме сигурни какво ще бъде въздействието ѝ."

Освен ценови тавани, последният пакет на Европейската комисия включва и други мерки, които изглежда имат по-широк консенсус в политическия спектър, като например съвместни покупки на газ, за да се осигурят по-ниски цени, нов бенчмарк, посветен на втечнения природен газ (LNG) и правила за солидарност, които да гарантират, че държавите-членки си помагат взаимно, ако страдат от остър недостиг на газ.

Очаква се дебатът по енергийните въпроси да бъде разгорещен, защото държавите-членки са на различни мнения за това как да се намалят цените на газа, като същевременно се запази сигурността на доставките. Поради сложността на въпроса лидерите на ЕС ще бъдат принудени да се занимават с много технически подробности - нещо необичайно за срещите на високо равнище.

"Интелигентното ограничаване на цените не пречи на доставките, ако се прилага добре", заяви дипломат от западна държава.

Друга точка на напрежение ще бъде идеята за емитиране на общ дълг на ЕС, за да се смекчи болезненото въздействие на енергийната криза. Този вид колективен отговор беше договорен по време на кризата с COVID и доведе до създаването на исторически фонд за възстановяване на стойност 750 млрд. евро, включващ безвъзмездни средства и нисколихвени заеми.

Някои страни се опасяват от потенциална фрагментация на единния пазар, ако столиците продължат да търсят некоординирани, самостоятелни решения.

Изненадващата програма за помощ на Германия в размер на 200 млрд. евро подхрани тези опасения и хвърли светлина върху пропастта между богатите и затъналите в дългове държави.

"Дебатите са интензивни, но не става въпрос за противопоставяне на една държава срещу други. Всеки има съмнения и те са основателни", каза дипломат от южна държава.

Длъжностните лица изтъкват и факта, че все още има неизползвани над 200 млрд. евро от фонда COVID-19, който Комисията иска да превърне в нов план за намаляване на зависимостта от руските изкопаеми горива.

Освен енергетиката, лидерите на ЕС ще обсъдят тревожното развитие на икономиката на блока, последните събития във войната на Русия в Украйна и отношенията между ЕС и Китай.

Украинският президент Володимир Зеленски ще се обърне виртуално към правителствените и държавните ръководители.

Вниманието ще бъде насочено и към Иран, защото страната продължава да предоставя на руската армия безпилотни самолети камикадзе и военно обучение. Твърди се, че Русия е използвала безпилотните самолети за нападения срещу основната инфраструктура на Украйна.

Ескалацията ускори въвеждането на нови санкции на ЕС срещу Иран и положи основите на девети пакет от санкции срещу Кремъл.

В един момент по време на срещата на върха лидерите на ЕС ще се сбогуват с министър-председателя на Италия Марио Драги - високоуважаван технократ, който се очаква скоро да бъде заменен от крайнодесния лидер Джорджия Мелони.