Новина в Lupa.bg: Гълъб Донев става служебен премиер

МВР отново е за Бойко Рашков, земеделски министър пак ще е проф. Христо Бозуков

Личности
12:28 - 30 Юни 2022
10448
Новина в Lupa.bg: Гълъб Донев става служебен премиер

Последни промени в четвъртия служебен кабинет на Румен Радев, който загрява край пистата, очаквайки провала на „Продължаваме промяната“ в опита ѝ да сформира ново правителство в рамките на 47-я парламент.

Източник на Lupa.bg разкри, че в окончателния вариант на потенциалния служебен кабинет премиер ще бъде Гълъб Донев, в момента секретар на президента по демография и социални политики.

От „Дондуков“ 2 се аргументират, че Донев е добър избор заради своята уравновесеност, а и е доказал своята лоялен към Радев.

Гълъб Донев е роден през 1967 г. в София. Завършва 35-а Руска езикова гимназия. Придобива магистърска степен по финанси в УНСС и по право в Русенския университет „Ангел Кънчев“. Специализира Бизнес и мениджмънт в УНСС, пише в официалната му биография на сайта на президентството. До момента е бил три пъти служебен социален министър.

Досегашният фаворит за премиерското кресло – ген. Димитър Стоянов, главен секретар на президента, е изтеглен назад до поста министър на отбраната, разкри още източникът на Lupa.bg. Това директно изхвърля от служебния кабинет Николай Цонев, за когото вече разкрихме, че е бил един от спряганите за шеф на отбранителното министерство.

Към момента е ясен и кандидатът, който да поеме Министерството на земеделието – това е ексминистърът проф. Христо Бозуков. Бившият председател на Селскостопанската академия е експерт по тютюна и по тази причина в миналото често бе свързван с ДПС. Всъщност той е член на БСП и през лятото на 2020-а участва в изборите за областен лидер на левицата в Пловдив.

Още при първото назначаване на Бозуков като служебен министър стана ясно, че поканата е дошла лично от президента Румен Радев, тъй като проф. Бозуков беше част от инициативния комитет за издигането на кандидатурата му.

Според непотвърдената официално информация за МВР Румен Радев отново ще заложи на Бойко Рашков, един от най-одобряваните министри в служебните и редовното правителство на Кирил Петков.

За останалите управленски кресла все още се мисли, до дни ще стане ясно на кои експерти Румен Радев е заложил да поемат труда и социалната политика, управлението на европейските средства, финансите, здравеопазването, регионалното развитие и благоустройството, образованието и науката, външните работи, правосъдието, културата, околната среда и водите, транспорта, информационните технологии и съобщенията, икономиката, енергетиката, туризма и спорта.