Новият американски посланик пристигна в Косово

Той също така е служил в мисиите на САЩ в Хърватия, Гърция, Панама, Парагвай и Перу

Балкани
12:53 - 10 Януари 2022
2553
Новият американски посланик пристигна в Косово

Новоназначеният посланик на САЩ в Косово Джеф Овение пристигна в Прищина, пише косовския вестник Газета експрес.

Временно повереният в делата на посолството на САЩ в Прищина Николас Джакобе обяви, че новият посланик Овение вече е пристигнал в Косово. „Днес приветствах номинирания за посланик Джеф Овение в Прищина. За мен беше чест да служа като временно поверен в делата през последните няколко месеца. Продължавайте да следите @UsAmbKosovo за актуализации относно първите седмици на посланик Овение, включително церемонията по акредитацията в понеделик“, написа Джакобе в „Туитър“.

Посолството на САЩ обяви на 28 декември 2021 г., че Джефри Овение положи клетва пред заместник държавния секретар Виктория Нюланд като нов посланик на САЩ в Република Косово.

Джефри Овение, служител от кариерата на Висшата външна служба с ранг министър-съветник, служи като заместник-ръководител на мисията в посолството на САЩ в Анкара, Турция, където изпълняваше длъжността временно поверен в делата от август 2018 г. до юли 2019 г. Преди това той е бил временно изпълняващ длъжността заместник-ръководител на мисията и министър-съветник по политическите въпроси в посолството на САЩ в Берлин, Германия.

Той също така е служил в мисиите на САЩ в Хърватия, Гърция, Панама, Парагвай и Перу; в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Овение е прекарал голяма част от кариерата си, обхващаща над 31 години, в региона на Европа и Евразия с фокус върху въпросите на сигурността. Този богат и съществен опит в региона, съчетан с неговия управленски опит и демонстрирана способност да ръководи големи междуведомствени екипи, както и офиси, ориентирани към политиката, го прави добре квалифициран кандидат за посланик на САЩ в Косово, пише изданието

Джефри Овение е роден в щата Вашингтон. Той има магистърска степен от Джорджтаунския университет и бакалавърска степен от университета „Бригъм Йънг“. Владее немски, гръцки, хърватски и испански език.