Новият член на СЕМ погва Кошлуков

Актуални новини
16:00 - 28 Юли 2021
11934
Новият член на СЕМ погва Кошлуков

Новият член на Съвета за електронни медии (СЕМ) от президентската квота Соня Момчилова ще изиска щателна проверка на дейността на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков, както и дали той притежава необходимия стаж за заемане на длъжността, научи Lupa.bg от свои източници.

Известната журналистка и някогашен кадър на БНТ и Би Ти Ви бе назначена  официално вчера в СЕМ от държавния глава. Момчилова заема мястото на Ивелина Димитрова, която подаде оставката си преди месец. Соня Момчилова бе и ръководител на правителствения пресцентър на служебното правителство на Стефан Янев.

Соня Момчилова има над 30 г. опит в сферата на журналистиката и медиите. От 1991 до 2000 г. работи в различни тв формати на БНТ като репортер, редактор и продуцент. Част от нейната творческа биография е и легендарното предаване “Ку-ку”, където тя влиза след конкурс за сценаристи. Тя е и автор на някои от песните от първия албум на Слави Трифонов и “Ку-ку бенд” - “Ръгай чушки в боба”. Сред тях са “Мама на татко не дава”, “Ще ти скъсам г*за”, “Танго на БСП (к)”.

Назначаването на Соня Момчилова в медийния регулатор обаче показа топлата връзка между прездента Румен Радев и партията на Слави Трифонов "Има такъв народ", коментират запознати. Самият Трифонов нееднократно е коментирал, че Емил Кошлуков трябва да се махне от БНТ. Служебният министър на културата проф. Велислав Минеков също настоява за оставката на Кошлуков, тъй като смята, че генералният директор обслужва бившата управляваща партия ГЕРБ.

Искания за оставката на шефа на телевизията-майка се появяват още от момента на избора му през април 2019 г. По време на управлението на Кошлуков БНТ напуснаха редица емблематични лица на телевизията.

На 14 юли 2020 г., след като председателят на парламентарната комисия по културата и медиите Вежди Рашидов предложи удължаване на мандата на Кошлуков, група журналисти, писатели и творци разпространиха отворено писмо, призовавайки Кошлуков да напусне поста на директор на БНТ.

Мотивите за оставката бяха, че „БНТ се управлява от генерален директор със съмнителна професионална квалификация за заеманата длъжност. За кратко време БНТ изгуби авторитета, който си извоюва с обективността, диалогичността и насочване на програмната тематика към нашите зрители без политическа и властова зависимост.“

Измежду подкрепящите оставката му бяха режисьорите Явор Гърдев и Теодор Ушев, бившият генерален директор на БНТ Уляна Пръмова, лидерът на "Да, България" Христо Иванов, музикантите Иван Лечев и Васко Кръпката, писателите Захари Карабашлиев и Калин Терзийски, журналистите и някогашни служители на БНТ Боряна Пунчева, Горан Благоев, Искра Ангелова, Вяра Пантелеева, Камен Алипиев, певицата Александра Пендачанска, журналистът и продуцентът Найо Тицин, журналистът Крум Савов.

През септември 2020 г. бе разпространено второ открито писмо на артисти и културни дейци, подкрепящи анти-правителствените протести и призоваващи за оставките на Емил Кошлуков, Бойко Борисов, Иван Гешев, Вежди Рашидов и Цвета Караянчева. Сред подписалите бяха проф. Маргарита Младенова, Васил Василев-Зуека, Деян Донков, Албена Колева, Радина Кърджилова, Иглика Трифонова, Христо Гърбов, Рут Колева, Милица Гладнишка, Самуел Финци, Стефан Командарев, проф. Иван Добчев, Цветана Манева, Явор Милушев, Весела Бабинова, Юлиан Вергов, Къци Вапцаров и много други.

Имайки предвид, че се очаква партиите на протеста - "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!" да съставят и да изберат новото правителство, то е твърде вероятно Кошлуков да бъде изчегъртан от БНТ преди края на мандата му.

Освен заради провежданата политика Кошлуков е атакуван и заради липсата на трудов стаж за поста генерален директор на БНТ.

В конкурса за шеф на БНТ през 2017 г., в който участва срещу Константин Каменаров, Кошлуков предостави бографична справка, че е бил програмен директор на партийната телевизия на "Атака" - "Алфа". Дотогавашният му ръководен стаж в на ТВ7 и Нюз 7, финансирани от фалиралата КТБ, не бе достатъчен да покрие изискването от най-малко пет години трудов стаж за ръководната длъжност в БНТ.

Представеният документ от "Алфа" обаче породи съмнения дали Кошлуков въобще е бил програмен директор на телевизията на Волен Сидеров, защото още тогава служители от партийната медия твърдяха, че никога не са го виждали.

Обстоятелството, че една година е бил на ръководен пост в партийната телевизия "Алфа" не попречи на Съвета за електронни медии (СЕМ) да го допусне до финалната права на конкурса, но все пак за генерален директор бе избран Константин Каменаров, който малко по-късно покани Кошлуков за програмен директор на БНТ 1. През април 2019 г. обаче Каменаров напусна поста заради присъда за шофиране в нетрезво състояние и СЕМ без колебание назначи Кошлуков за временен шеф на БНТ.

Престоят в обществената телевизия му осигури легитимен стаж на ръководна длъжност и политологът се кандидатира с летящ старт за генерален директор.