Новият кмет на Белград е Александър Шапич

За заместник-кмет бе избрана Весна Видович

Балкани
14:13 - 21 Юни 2022
3039
Новият кмет на Белград е Александър Шапич

Градските съветници на Белград избраха Александър Шапич за нов кмет на сръбската столица, съобщават местните медии.

Кандидатът на Сръбската прогресивна партия (СПП) на президента Александър Вучич бе подкрепен при тайното гласуване вчера от 57 съветници от общо 110.

Представителите на опозицията не подкрепиха Шапич, тъй като са на мнение, че няма да върши работата си добре, отбелязва агенция Бета.

По време на вчерашните дебати преди избора в Скупщината на град Белград представителите на СПП и на Социалистическата партия на Сърбия обявиха, че ще подкрепят предложението.

За заместник-кмет бе избрана Весна Видович.

Новоизбраният кмет на Белград при обръщението си след гласуването каза, че иска сръбската столица да бъде по-здрава, по-хуманна и по-функционална. Той изтъкна, че ще се бори еднакво за интересите на всички жители на Белград и че негово задължение е да бъде справедлив кмет, независимо от политическата, националната или каквато и да е принадлежност.

На изборите през април Шапич бе представител на листата "Александър Вучич - заедно можем всичко". Кандидатурата му за кмет на Белград първо бе предложена от Градския съвет на СПП, а след това от Председателството на партията.

Мандатът на новия кмет на Белград ще бъде четири години.

От 2009 г. до 2012 г. Шапич бе помощник на тогавашния кмета Драган Джилас, лидер на опозиционната Партия за свобода и справедливост. Шапич, ватерполист и популярен бивш кмет на община Нови Белград, беше председател на партията Сръбски патриотичен съюз (СПАС). През май миналата година партията му се присъедини към СПП, а той беше избран за неин заместник-председател.