Новият шеф на БНР подхваща първо заплатите и хонорарите

Комерсиализацията на обществените медии не трябва да се допуска, категоричен е Андон Балтаков

Актуални новини
11:34 - 23 Януари 2020
1710
Новият шеф на БНР подхваща първо заплатите и хонорарите

Едно от първите неща, които ще направи новият генерален директор на БНР, е да изиска разчетите и счетоводните книги за работна заплата, хонорари и допълнителни бонуси. Това заяви Андон Балтаков пред БНР 

Той беше избран след две последователни гласувания на СЕМ с 4 гласа "за" и един "въздържал се". Така следващите 3 години БНР ще бъде управлявано от Андон Балтаков. 

От ситуационния анализ, който е направил Балтаков се оказало, че основен фактор в работата на БНР са хората, техните таланти и мотивацията им. По думите му проблемите в радиото са трупани с десетилетия, без да се решават. Затова генералният директор започва поредица от срещи с работещите.  

"Не трябва да има реклама в БНР", категоричен беше Балтаков. Според него радио пазарът е изключително тесен. Рекламният пазар не може да поеме издръжката на БНР. В същото време Българското национално радио произвежда продукция, която останалите медии не биха се заинтересовали да произвеждат. По думите му комерсиализацията на обществените медии не трябва да се допуска. 

Относно проблема с финансирането новият генерален директор на БНР припомни, че законът е правен през 1998 година когато не само политическата, но и икономическата конюнктура са били съвсем различни. 

"Този закон наистина трябва да се промени. Мисията, която е посочена за обществените медии, е хубаво да бъде осъвременена от гледна точка на дигиталните платформи и въобще достигането до пълната палитра на обществото.", обясни философията си Балтаков. 

По думите му трябва да има предвидимост на финансовия поток в радиото, без то да бъде зависимо от решенията на финансовото министерство.