Новият шеф на Народния театър посрещна "Калигула" с червени рози

Васил Василев отиде на летище София, за да поздрави екипа на спектакъла след триумфа в Япония

Култура
20:40 - 03 Май 2022
6555
Новият шеф на Народния театър посрещна "Калигула" с червени рози

Новият директор на Народния театър Васил Василев посрещна на летище София екипа на спектакъла "Калигула" след триумфалното турне в Япония. Той подари на всички по една червена роза.

"Героите от Шизуока се завърнаха! След огромния успех на световния театрален фестивал в Япония, екипът на спектакъла „Калигула“ беше посрещнат на летището в София от директора на Народен театър „Иван Вазов“ Васил Василев. Гордеем се с вас!", написаха от театъра във фейсбук. Колеги посрещнаха "японците" с плакати на японски, с които ги поздравиха за големия успех в Страната на изгряващото слънце.

Както Lupa.bg подробно информира, спектакълът „Калигула“ на режисьора Диана Добрева предизвика фурор по време на своето гостуване на един от най-престижните световни театрални фестивали в японския град Шизуока. В края на април постановката на Народния театър бе играна два пъти в Страната на изгряващото слънце, като актьорите бяха извикани пет пъти на бис от възторжената публика.

Това е първо гостуване на Народния театър в Япония. Деян Донков прави страхотна роля като Калигула, а своята премиера в спектакъла направи и Владимир Пенев. В новия сценичен вариант на спектакъла, който Диана Добрева постави за пръв път през 2017 г. в София, сега влиза Владо Пенев като Хеликон - най-близкия човек до римския император.

Освен великолепните Деян Донков и Владо Пенев в "Калигула" участват и Александра Василева, Жорета Николова, Йордан Биков, Деян Ангелов, Биляна Петринска, Елена Петрова, Зафир Раджаб, Стефан Къшев, Вяра Табакова, Цветан Пейчев, Калоян Стойчев, Кирил Недков, Албена Ставрева, Славена Зайкова, Елица Йовчева, Ирина Митева, Ахмед Юмер, Александър Евгениев и Димитър Димитров. 

На летище София обаче не бяха забелязани част от актьорите, както и главният герой Деян Донков и режисьорът Диана Добрева. Това накара някои шеговито да подхвърлят в социалните мрежи: "Май част от трупата е поискала политическо убежище."

"Какво Велико пътуване, какво духовно пътуване, каква битка и каква радостна победа! Театърът може всичко, нужни са му само Артисти-бойци! Бойци! Благодаря на целия екип на спектакъла "Калигула", Народен театър "Иван Вазов", актьори, технически служби, за непоколебимата воля да преодолеят немислими препятствия по пътя си и да стигнат до този триумф на духа на Световния театрален фестивал в Шизуока, Япония! Благодаря на всички служители на фестивала, които направиха възможно това чудо, японците са велика нация! Дълбок поклон!Това, което се случи в Япония е сага, достойна за роман. Да живее Театърът!", изрази възторга си вчера в социалните мрежи режисьорът Диана Добрева.