НОВО 20: БСП може да подкрепи кабинет на ГЕРБ

Атанас Зафиров отказа да сподели дали Корнелия Нинова отново ще се кандидатира за партиен шеф

Политика
09:02 - 12 Юни 2024
6196
НОВО 20: БСП може да подкрепи кабинет на ГЕРБ

Разбира се, че е възможно да подкрепим кабинет, стига той да отговаря на нашите виждания и нещата, които поставихме в предизборната кампания, заяви  пред Нова телевизия Атанас Зафиров от ръководството на БСП. Но не и кабинет с премиер Борисов, а като цяло кабинет без политически лидери, а с равно отдалечени от партиите експерти.

Запитан дали ще подкрепят, ако е с мандат на ГЕРБ, той отговори: „Все с някакъв мандат трябва да бъде". И уточни, че „Тези неща, които говоря, са с голяма доза условност, тъй като решенията ще ги взима нашия Национален орган и нашата парламентарна група, която още не е ясно в какъв точен състав ще бъде".

Според Зафиров оставката на Корнелия Нинова е реален акт на поемане на отговорност за изключително слабите резултати на партията. „Смятам, че това е нормалното поведение на политически лидер на партия, която е загубила изборите." Не било коментирано дали Нинова пак ще се кандидатира за поста лидер на БСП.

„Не сме коментирали това на вчерашното заседание на Изпълнителното бюро, което не беше леко на фона на резултатите. Смятам, че оставката ѝ е искрена", каза Зафиров.

„Така или иначе мандатът на Нинова изтича след няколко месеца. Нормалната процедура, разписана в устава е при доброволно подадена оставка следва избирането на някой от заместниците ѝ, който да довърши мандата. Аз лично до края на мандата ще продължа да участвам в работата на това ръководство", заяви Зафиров. Той все пак отказа да коментира както оставката на Нинова, така и възможността тя пак да се кандидатира за поста.

„Не само ние губим гласове. Но при нас тези процеси са по-видими, те се повтарят в една последователност, което показва тенденция", коментира Зафиров.

Запитан дали Крум Зарков, или отново Сергей Станишев може да оглави партията, Зафиров каза, че последните няколко кампании не ги е виждал в действие. „Кой как ще се връща, си е негов проблем. Убеден съм, че следващото ръководство на партията, дори и временното, трябва да подаде ръка на всички, които са обидени, засегнати, пренебрегнати, които са загубили участие в активния живот на партията."