Ново прозападно правителство поема управлението в Молдова

Свят
17:36 - 16 Февруари 2023
2175
Ново прозападно правителство поема управлението в Молдова

Молдовските депутати гласуваха в подкрепа на ново правителство, ръководено от прозападния икономист Дорин Речан. Mалката бивша съветска република сигнализира за промяна на опасенията за сигурността на фона на продължаващата война на Русия в съседна Украйна, информира Ройтерс.

Речан, 48-годишен икономист, служил в продължение на една година като съветник по отбраната и сигурността на президента Мая Санду, беше избран от нея миналата седмица за министър-председател, след като Наталия Гаврилита внезапно напусна поста.

Всички присъстващи депутати от управляващата в Молдова Партия на действие и солидарност, която има 63 места в 101-местния законодателен орган на страната, гласуваха в подкрепа на правителството на Речан. Приятелските на Москва партии, комунистите и социалистите, които имат 31 места, се въздържаха от гласуване, а 6-те депутати от партията на Шор бойкотираха вота.

Кабинетът на Молдова ще остане до голяма степен непроменен при Дорин Речан, като министрите на външните работи, вътрешните работи и отбраната ще запазят постовете си. Той заяви пред депутатите, че основният му фокус ще бъде да въведе "дисциплина и ред" в институциите на Молдова, да вдъхне нов живот на затруднената икономика и да осигури мир и стабилност.

Според Речан секторът за сигурност на Молдова трябва да бъде укрепен и дейността на тези, които искат да донесат война тук, трябва да бъде драстично противопоставена. Молдова има уязвимости в контекста на войната в Украйна и тези уязвимости трябва да се третират с най-голямо внимание, добави той.