Новото правителство на Нидерландия положи клетва

През последните месеци някои антиправителствени демонстрации завършиха с бурни безредици

ЕС
13:22 - 10 Януари 2022
1501
Новото правителство на Нидерландия положи клетва

Четвъртото правителство на нидерландския министър-председател Марк Рюте положи клетва в понеделник, рекордните 299 дни след последните избори и една година след като предишната му администрация беше принудена да подаде оставка. Това предаде Ройтерс.

Управляващата коалиция в Нидерландия обеща щедри суми за устойчива енергия, жилища, грижи за децата и образование, но първо ще трябва да се справи с кризата в здравеопазването, тъй като вариантът Омикрон доведе до рекордни нива на заразяване с коронавирус.

До петък правителството ще трябва да реши дали локдаунът, заради който от средата на декември са затворени повечето обществени места, може да бъде облекчен въпреки поредната вълна на Covid-19.

Макар коалицията да се състои от същите четири партии, които управляват от 2017 г. насам, бяха необходими почти 10 месеца, за да се разберат те, след като неубедителният резултат на изборите на 17 март 2020 г. увеличи нежеланието на партиите да правят компромиси. Миналия месец формациите най-накрая се споразумяха за правителствен пакт, в който оставиха зад гърба си годините на строги икономии с множество планове за разходи, подхранвани от изключително ниските лихвени проценти.

Тези инвестиции тепърва ще трябва да спечелят благоразположението на скептично настроеното общество. Социологическите проучвания показаха, че след година на политически борби и колебливи политики за справяне с коронавируса, доверието в Рюте като министър-председател е спаднало до доста ниски нива.

През последните месеци някои антиправителствени демонстрации завършиха с бурни безредици, а няколко министри съобщиха, че са получавали смъртни заплахи.

Марк Рюте, който беше назначен за министър-председател през 2010 г., и унгарецът Виктор Орбан са най-дългогодишните лидери в Европейския съюз. Рюте е на път да стане най-дълго управлявалият премиер в историята на Нидерландия през август.