Новото правителство на Йордания положи клетва

Свят
12:49 - 18 Септември 2024
511
Новото правителство на Йордания положи клетва

Новото реформистко правителство на Йордания положи клетва пред крал Абдула в сряда, натоварено със задачата да ускори подкрепяните от МВФ реформи и да прокара планове за политическа и икономическа модернизация, казаха официални лица, цитирани от "Ройтерс".

Йорданският премиер Бишер Хасаунех подаде оставка в неделя, съобщиха официални лица, малко след парламентарни избори, които донесоха известни успехи за ислямистката опозиция в проамериканското кралство.

Още тогава, според източници, запознати с въпроса, се очакваше на негово място да бъде назначен Джафар Хасан, възпитаник на Харвард, който в момента е ръководител на кабинета на крал Абдула и бивш министър на планирането Хасан ще поеме поста в момент, когато Йордания е засегната от негативните икономически последици на войната в Газа, които включват спад на инвестициите и туризма.

Хасаунех, назначен преди близо четири години, имаше за задача да проведе реформи, предложени от краля, насочени към справяне с десетилетие на слаб икономически растеж, който бе влошен от пандемията и конфликтите в съседните страни Ирак и Сирия.