НС гласува диверсификация на ядреното гориво

Само БСП и Копейкини гласуваха "против" скъсването с Русия

Политика
13:51 - 09 Ноември 2022
1563
НС гласува диверсификация на ядреното гориво

Народното събрание прие решение, с което гласува път към диверсификация на ядреното гориво и скъсване на зависимостта с Русия. Единствено БСП и "Възраждане" се обявиха против. 

"Процесът на диверсификация започна отдавна, а целта е да бъде завършен до 2024 г., за да може V блок да бъде зареден с алтернативно гориво, което няма нищо общо с Русия и при производството няма зависимост от руски компоненти", коментира веднага след гласуването депутатът от ДБ Николай Мирчев. 

И добави разказ:

"През март 2022 г. бях в Украйна. Там се срещнах с бившия им министър на енергетиката. Попитах го как се справят с 15-те функциониращи ядрени реактора в Украйна? Отговорът му: "Половината работят с американско ядрено гориво, другата половина с руско. След като Путин ни нападна уведомихме Русия, че спираме да използваме тяхно гориво и преминаваме изцяло на американско.".
За съжаление руското лоби в България все още оказва силен натиск процесът на диверсификация тук да не завърши до 2024 г., за да бъде изпуснат още един цикъл и да останем зависими от волята на Путин".

Според Мирчев е крайно време да се сложи край на това и че русофилщината свършва там, където започва интересът на страната.