НС отхвърли промените в Закона за семейните помощи , предложени от БСП

Актуални новини
16:25 - 11 Септември 2024
1100
НС отхвърли промените в Закона за семейните помощи, предложени от БСП

Парламентът отхвърли на първо четене промените в Закона за семейните помощи, предложени от БСП. Те предвиждаха еднократна помощ в размер на 7 минимални работни заплати за всяко втори и трето дете на работещи родители, осигурявали се поне 24 месеца преди раждането, и еднократа помощ от 10 минимални работни заплати за майка или осиновителка, ако тя е студентка в редовна форма на обучение.

Според Венеция Ангова от "Продължаваме промянята- Демократична България" помощите за деца не могат да зависят от осигурителните вноски или трудовата заетост на родителите. Проблем е и големият скок спрямо сегашния размер на помощите - 375 лв за първо дете, 900 - за второ и  450 - за трето, което ще струва на бюджета 190 млн. лв. изчисли Ангова:


"Важно е да се отбележи, че семейните помощи за деца не са помощи за справяне с бедността, както и не са социални помощи. Заради тези причини няма да подкрепим законопроекта така, както е предложен. но ще предложим двойно по-големи данъчни облекчения за младите семейства с деца - до 1200 лева за дете в следващия бюджет".

Това е отказ от реални действия, посочи един от вносителите на проекта Иван Иванов:


"Вашият подход е изключително манипулативен. Законът за държавния бюджет - тая година ще има, но другата няма да има. А я ми кажете тази година бяха ли предвидени в бюджета 120 или 150 милиона за избори? - Не бяха, нали. Но сега ще ги изхарчим. Но едно семейство, младо, което тепърва започва житейския си път и не отговаря на критериите да получава детски надбавки, знаете ли колко го облекчава една такава помощ?".