НС реши: Държавата плаща тока на бизнеса над 180 лева на борсата

Таванът на цената на тока на АЕЦ „Козлодуй" е 150 лв. за мегаватчас. за тецовете на въглища е 300

Новини
14:00 - 26 Юли 2024
1923
НС реши: Държавата плаща тока на бизнеса над 180 лева на борсата

Бизнесът ще получава компенсации за високите цени на тока до края на годината, а прагът е намален от 200 лева на мегаватчас на 180, за да може помощта да бъде по-съществена. Това решиха депутатите с приетият проект на решение със гласа 185 "за" от всички партии. 

Парите за компенсациите ще идват от фонд "Сигурност на електроенергийната система". Според председателят и Диан Червенкондев това би струвало около 230 млн. лева. Вчера Червенкодев увери депутатите в ресорната комисия, че средства има.

Червенкондев даде разчет, че от 1 юли във фонда се очакват приходи от 160 млн. лева, за компенсациите могат да послужат и налични вече 471 млн. лева.

Днес и енергийният министър Владимир Малинов потвърди, че има финансов ресурс програмата да бъде изпълнена. 

До края на юни тази година компенсации се даваха при праг над 200 лева за мегаватчас, но парите се даваха само на болници, училища, детски градини, читалища и храмове. За фирмите помощ нямаше.

Преди гласуването в парламента правителството пък удължи до края на годината механизма, с който се изземват т. нар. свръхпечалби на енергийните компании. Таванът на цената на тока на АЕЦ „Козлодуй" е 150 лв. за мегаватчас. а за тецовете на въглища е 300 лв., плюс умножената по 1,32 средномесечна цена на тон емисионни. За производителите, използващи въглища и биомаса е 300 лв., плюс умножената по 0,9 средномесечна цена на тон емисии квоти. За ВЕИ без договор за компенсиране с премии - също 300 лв. Парите над тези котировки отиват във фонд "Сигурност на електроенергийната система". Тази мярка се оказала устойчиво решение, което балансира интересите на производителите и необходимостта от акумулиране на финансов ресурс във фонда за компенсации, посочват от правителството.

Таванът на приходите на централите беше въведен от кабинета на Николай Денков през март 2023 г. с действие със задна дата - от 1 януари същата година и щеше да е до полугодието, но продължи много по-дълго.

От "Промяната" предложиха да се изработи механизъм за компенсации и за битови потребители в положение на енергийна бедност, но предложението им не беше прието.

Преди да гласуват, депутатите дълго спориха около компенсациите за тока. 

Радослав Рибарски от ПП-ДБ изрази опасения от компенсациите за бизнеса. Трябва след време да си говорим и какви ще са последствията, предупреди Рибарски. Той смята, че битовите потребители ще се окажат в предизборни обещания, без да бъдат изпълнени. Рибарски не иска да се отлага и механизмът за компенсиране на енергийно бедните, а да се направи редакционно предложение в проекта на решение и да се включи именно механизъм за подкрепа и на енергийно бедните граждани.

Делян Добрев от ГЕРБ-СДС отговори на Радослав Рибарски и заяви, че може да чете, но нищо не разбира. Той уточни, че е отложена либерализацията, за да може битовите потребители да бъдат защитени от скок на цените на тока.

Станислав Анастасов от ДПС пък обвини ПП-ДБ, че се противопоставят на механизма за помощ за бизнеса заради скъпия ток Анастасов се обърна към Рибарски с констатацията, че това, което прави в зала, е непочтено. Това, което се опитвате да направите с внушенията между помощта за бизнеса и гражданите е неморално и непочтено", коментира Анастасов.

Снимка: Агнес Методиева