Няколко базови правила за безопасност сред хората, на които да научите детето

Контактът с непознати, подлъгването с лакомство или молба за помощ трябва да са "червена светлина" и за деца и за родители

Новини
18:50 - 20 Ноември 2022 (обновена)
4882
Няколко базови правила за безопасност сред хората, на които да научите детето

След мащабната акция преди дни, в която властите у нас задържаха 13 лица за разпространение на онлайн материали с участието на деца и във време, в което почи всяко дете има достъп до устройство и интернет е нужно да се обърне внимание на заплахата, която дебне именно оттам. Защото онлайн средата много бързо може да се превърне в реална физическа заплаха. Ето няколко съвета как децата ви да реагират в потенциално опасни ситуации на улицата и сред хората навън, когато са сами.

Преди първото излизане на детето само на улицата си поговорете с него за безопасността и се уверете, че е запомнило всичко правилно. Много е важно то във всеки момент да има връзка с вас, затова въпросът да носи ли телефон не стои. В телефона му запишете своите номера, за да ви открива винаги лесно. Освен това, за да се ориентира по-добре, може да качете приложение, което отразява неговото месторазположение.

Разходете се заедно няколко пъти по маршрута, по който то ще върви от вкъщи до училище и обратно, за да го запомни – така и вие ще знаете за колко време го изминава и да прецените кои са опасните места по пътя му.

Непознатите са опасни, а възрастните не търсят помощ от децата

Обяснете на детето, че когато е само, категорично не бива да общува с непознати. Трябва да избягва дори контактът със слабо познати хора, например съседи по двор. Да ходи нанякъде с тях, да се вози заедно с непознати в асансьор или да влиза с тях във входа също му е забранено.

Обяснете на детето си, че не бива да се отзовава, ако възрастен се обърне към него с молба за помощ, защото възрастните би трябвало да не разчитат на детска помощ и това може да е уловка.

Много възрастните хора са изключение, но и на тях детето не бива да помага самостоятелно – посъветвайте го да се обърне към околните, например към някоя минаваща леля да помогне на бабата да пресече улицата.

Нека хлапето ви знае, че ако все пак се наложи да разговаря с хора, по-големи от него, е много важно да спазва дистанция от два метра. Тази дистанция, по думите на експерта, е безопасна, защото нападението при такова разстояние не може да стане внезапно и детето ще успее да реагира.

Обяснете, че в случай на опасност, то трябва да се научи да произнася силно фразата: "Ти си непознат, не те познавам." На други формулирвки, като например "Остави ме!" околните може просто да не обърнат внимание, решавайки, че детето просто си изяснява отношенията с родителите. И още: кажете, че не бива да се притеснява да крещи, ако се наложи!

Детето трябва да е наясно, че не бива да позволява да го докосват, а също и че е най-добре да не гледа непознатите в очите - в противен случай, ако чуждият човек е недоброжелател, може да установи зрителен контакт с детето и така да го предразположи. Ако се налага хлапето да говори с възрастен, нека го гледа в областта на слънчевия сплит.

В случай на опасност, например, ако детето се загуби, то трябва да знае към кого да се обърне за помощ. Полиция, банка, магазини, а също и хора с деца - ако му се наложи да търси помощ у непознати, нека избира именно сред тях, съветват експерти по безопасност.