Няколко трика как да спестим пари

Следвайте 48-часовото правило за пауза, преди да направите поредните покупки

Новини
14:57 - 24 Януари 2019
1953
Няколко трика как да спестим пари

Желанието да пестим, за да не издънваме неразумно семейния бюджет, не е чуждо на никого, но на повечето хора им липсва дисциплина, за да успеят да заделят нещо от месечната заплата. В днешно време обаче дори най-богатите гледат да намалят разходите си. Естествено, хората с най-ниски доходи няма как да заделят дори стотинка настрани. И все пак – ако имате средни доходи, пробвайте няколко трика, които може да се окажат доста ползотворни за касичката.

 

Основната тактика при пестенето е да заделяте малки суми, но редовно, казват финансистите. Разбира се, това понятие е разтегливо – за различните социални категории. Въпросът е да започнете веднага.

1. Създайте си практика ежедневно да пестите малки суми за неща, без които можете. Най-добре е да си направите спестовна сметка, в която да прехвърляте на седмица например малките суми, които сте спестили всеки ден. Можете, например, да се лишите от обяда си навън и да хапнете вкъщи или да си вземете домашна храна в офиса. Цифрата за един ден може да е малка, но за седмица тя ще се окаже доста атрактивна. „Малките суми, спестени ежедневно се развиват бързо във времето и ще се научите да живеете без тези допълнителни средства”, категорични са финансовите експерти.

2. Бъдете стриктни с режийните – ток, парно, газ, вода.

Може да звучи по Андрешковски, но фактурата ви за електричество ще се окаже чувствително по-ниска, ако не оставяте по няколко лампи у дома постоянно включени. Често оставяме да светят по няколко крушки, защото бързаме и излизаме навън. Проверявайте и електроуредите, преди да излезете. А иначе, докато сте вкъщи, просто включвайте по-малко лампи.

Водата е друго сериозно перо – там пестенето много помага. Не е нужно, например, струята да шурти на макс, докато се сапунисвате или си миете зъбите.

Ползвайте разумно и парното - не дръжте радиаторите на най-високата степен, която превръща дома ви в сауна. Изключвайте винтилите на уредите в стаята, в която не стоите няколко часа. Пускайте на умерени температури, няма да замръзнете. Нощем не забравяйте да регулирате топломерите – пуснете на 2 или на 3 в зависимост от температурите навън. Не пропускайте да вдигнете щорите през деня, за да може слънцето да вкара малко естествена топлина. Бъдете сигурни, че температурите ще се вдигнат с 1-2 градуса. Ако ползвате природен газ, регулирайте температурите от котела и не дръжте стрелката на последната степен. През зимата затваряйте вратите и прозорците, за да задържите топлината в помещението.

Обичате маркови дрехи? Ако не сте цъфнали финансово, пък и дори ако имате стабилни приходи, не се вманиачавайте и не робувайте на брандовете. В днешно време прилични дрехи може да купите от достатъчно добри магазини средна категория. При всички случаи, ако следвате правилото да купувате само маркови дрехи, напитки, козметика, фалитът е на сантиметри от вас. Не взимайте безумното решение да купите най-скъпите дънки в магазина, които струват колкото месечната ви заплата. Дамите пък са особено чувстителни на тема козметика – не си купувайте крема със златните нишки от новата серия на любимата ви марка, задоволете се с нещо достатъчно добро, но не така безразсъдно скъпо.   

Така идва ред на най-любопитния начин да спестите пари, доказан 100-процентово от психолозите. Става дума за 48-часовото правило за нови покупки. В основата му е забраната на импулсивното харчене на пари. Правим го в момент на стрес, в момент на приповдигнато настроение, въобще под напора на емоции. А те не са най-добрият съветник на финансите.

„За да предотвратите импулсните покупки, изчакайте 48 часа, след като откриете нещо, което искате да купите”, уверява финансистът Крис Уитлоу. Така непреодолимото желание да се впуснете в безразсъдни покупки малко по малко ще се уталожи и 90-процента сигурно е, че на втория ден вече ще мислите трезво и най-вероятно ще се откажете от скъпия продукт.

Експертите дори съветват да не записвате данните на кредитните си карти в шопинг сайтовете, защото твърде лесното пазаруване в интернет и това, че не виждате парите си, е сигурен начин да ги изхарчите бързо и лесно. „Колкото по-дълго обмисляте покупката, която сте си наумили, толкова по-вероятно да вземете по-трезво и по-правилно финансово решение”, категорични са експертите. Разбира се, има още много способи да пестите. Но всеки преценява до каква граница може да ограничи разходите си, без да се чувства силно ощетен. Някои пък предпочитат да се съсредоточат върху приходите и влагат енергия в начините да спечелят повече пари.