Няма да мине без циганско лято

През октомври ще се радваме на топли и слънчеви дни, на моменти температурите ще стигнат до 30 градуса

Актуални новини
20:30 - 29 Септември 2024
3140
Няма да мине без циганско лято

Ще се върне ли лятото през октомври? 

Отново ще се радваме на топли и слънчеви дни. На моменти температурите ще стигнат до към 30 градуса. Това сочи прогнозата на Петър Янков от Твмет.

Първото десетдневие

През повечето дни от първото десетдневие ще преобладава слънчево време, преди обяд в равнините ще се образуват мъгли, които около обяд ще се разсейват. Температурите постепенно ще се повишат. В средата на десетдневието ще има временни увеличения на облачността, но само на изолирани места ще превали слаб дъжд, а температурите относително ще се понижат.

Какво предвижда Петър Янков? 

Месецът ще започне със слънце и температури в населените места от 22 до 28 градуса. От 5 до 10 октомври се очакват дъждове, с максимални температури между 17 и 24 градуса. Повече валежи, 10-20 л/м2, се очакват над западната половина от страната.

Второто десетдневие

В края на първото и в началото на второто десетдневие през страната ще премине студен атмосферен фронт. Облачността ще се увеличи и на места ще превали дъжд. Температурите временно ще се понижат. През следващите дни до края на второто десетдневие температурите ще се задържат по-високи от обичайните. Ще преобладава слънчево време, на места в равнините със сутрешни мъгли. Това съобщи дежурният синоптик от НИМХ.

В началото на втората десетневка есента тихо ще стъпва по полята.

От 11 до 13 октомври мъглите в сутрешните часове ще бъдат често явление, а по Черноморието ще стелят ниски облаци. Ще бъде по-хладно с дневни температури от 12 до 16 градуса.

От 14 до 20 октомври ще бъде предимно слънчево и сравнително топло с температури до 20 до 25 градуса. Ще бъде подходящо за туризъм във високите части на планините.