Няма да вдигат заплатите на съдиите

Магистратите ще взимат до 8 бона на калпак за обзавеждане на жилище

Актуални новини
14:00 - 23 Януари 2020
3215
Няма да вдигат заплатите на съдиите

Увеличението на заплатите в съдебната система засега се отлага, стана ясно на заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС). Кадровиците трябваше да индексират възнагражденията на всички съдии, прокурори, следователи и служители с 10%, както бе планувано още през изминалата година. Те обаче още в началото на заседанието оттеглиха точката от дневния си ред.

В магистратските среди отдавна се разпространяват редица становища, че подобно вдигане на заплатите "на калпак" не е справедливо и този модел само ще разтвори още повече вече съществуващата "ножица" между заплатите на различните нива, пише "Правен свят".

След последното увеличение на заплатите през 2019 година, магистратите във върховните съдилища и прокуратури получат основно месечно възнаграждение от близо 4 500 лв.  На ниво апелативен съд и апелативна прокуратура основната заплата е малко над 3 700 лв, а за окръжните нива - малко над 3 000 лв. На районно ниво заплатата е малко под 2 500 лв.

Очаква се между съдебните кадровици да се проведе по-задълбочен дебат дали да се приложи точно този механизъм за изчисляване на индексацията на възнагражденията – с 10% за всички, каквото е за цялата бюджетна сфера – или ще има разлики в увеличенията за отделните нива.

Още в четвъртък главният прокурор Иван Гешев даде заявка, че настроенията в средите на съдии, прокурори и следватели относно начина на увеличение на заплатите им са изострени. Той посочи, че подкрепя идеята за различно заплащане на магистратите, за да се свие огромната разлика в заплащането между нивата, но подчерта, че трябва да е разумна, за да се постигне желаният баланс. "При съдилищата колкото по-горна е инстанцията, толкова е по-натоварена. А в прокуратурата се вижда ясна тенденция, че са натоварени оперативните прокуратури, т.е. първоинстанционните, много повече, отколкото по-горните инстанции. Това е една обективна даденост, която да бъде съобразена при заплащането. Хората в първоинстанционните прокуратури трябва да бъдат стимулирани да си вършат качествено работата. Но има и друга гледна точка, която също трябва да бъде обсъдена – че разлика в заплатите трябва да има, за да има стимул за обновяване на ВКП и ВАП, на апелативните прокуратури. Ако няма разлика, не би имало никакъв стимул за кадрово развитие", посочи Гешев.

Междувременно Пленумът реши, че за 2020 година магистратите и служителите ще получат пари за облекло в размер на две средномесечни заплати. Кадровиците прецениха още, че максималната стойност на средставата, които ще се отпускат за обзавеждане на ведмоствени жилища за съдебната власт ще е 8000 лв.