Няма ли кой да накаже ЧЕЗ за алчността

ЕРП иска плащане на сметката още преди излизането на фактурата

Коментар
12:41 - 29 Март 2021
5210
Няма ли кой да накаже ЧЕЗ за алчността

Електроразпределителният обществен монопол, който е закрепостил битовите потребители в цяла Западна България иска вече предварително плащане на сметката за ток, а не след фактурирането й.

Предложението на компанията-монополист цели допълнително прибиране на десетки, а може би и стотици милиони от цяла Западна България в условията на безпрецедентна здравна и социално-икономическа криза.

Обяснението, че внасянето дори на минимална сума авансово щяло да спести разходите за повторно пускане, ако са ти спрели вече тока, е скрита форма на изнудване.

Разчитайки на нарастването равнището на страх у населението, компанията-монополист напомня на клиентите си, че е възможно да им спре електроподаването и затова е по-добре всеки да се презастрахова, плащайки една сметка напред.

Решението за едноличното взимане на подобно решение от страна на ЧЕЗ няма никакво основание. Битовите потребители на електроенергия у нас не могат да нанесат финансови загуби на компанията монополист по-големи от неплащане на една сметка за ток. В този смисъл презастраховката на компанията с предварително събиране на пари от потребителите е чисто изнудване.

От месец октомври 2020 ЧЕЗ събира задълженията на потребителите с десет дни по-рано, с което хвърли в смут милиони домакинства.