Няма сервитьори и хора за хотелите по морето, мръщят се на 3 бона заплата

Младите не щат да се гърбят с 12 часови смени, идва персонал от Узбекистан и Украйна

Новини
13:04 - 20 Април 2024
5185
Няма сервитьори и хора за хотелите по морето, мръщят се на 3 бона заплата

Летният сезон отново е пред провал. Хотелиери и ресторантьори са буквално изправени на нокти заради липсата на персонал и по Южното, и по Северното Черноморие. В момента само на юг се търсят 27 хиляди работници - за служители в хотелите и за сервитьори и проблемът се оказва огромен. 

Младите българи все по-малко напират да работят по кръчмите по морето, защото парите им се струват малко, а натоварването - огромно. Работодателите товарят сервитьорите на тежки смени - по 12-14 часа, без почивни дни и това отблъсква хората между 20 и 30 години, които доскоро бяхфа готови да бъхтят от сутрин до вечер, само и само да сптестят някой лев за летото. 

Заради липсата на работна ръка, родните хотелиери и ресторантьори разчитат на кадри отвън, но не винаги чужденците са годни за тази работа. Междувременно посолствата в трети държави извън ЕС, откъдето се чака работна ръка, са спрели да приемат документи за обработване и издаване на визи, съобщава БНР Бургас.

Ресторантьорите са ужасени, че няма младежи, които да са готови да работят в кръчмите, които през юли и август се пукат по шевовете. Кръчмари се оплакват, че момчетата и момичетата се мръщят на 3000 лева заплата и предпочитат да отидат да работят в чужбина, където изкарват доста повече. 

В същото време не си дават сметка, че като взимат малко хора на работа и ги товарят с безкрайни смени без почивка, офертите им са далеч от атрактивните. 

Браншът по Южното Черноморие чака няколко хилади работници от Узбекистан.До момента обаче обработените документи с одобрените визи са много малко. Причината - въвеждане на нова шенгенска система в посолствата ни в трети страни извън ЕС, както и в усложнените процедури за престой и работна виза за повече от 3 месеца.

Кризата с кадрите за туристическия сезон е много голяма, твърдят хотелиери, които очакват работници от Бангладеш и Киргизстан.

На фона на заплахата за провал на сезона Налбантов отправя упреци към "тази мижава администрация в България, бюрокрация" и призовава министъра на туризма Евтим Милошев моментално "да хване бика за рогата".