Няма връзка между напитките със захар и затлъстяването при децата

Важни са и други фактори като стила на живот

Здраве
19:33 - 30 Април 2019
2024
Няма връзка между напитките със захар и затлъстяването при децата

Учени от Нотингамския университет установиха, че няма директна връзка между консумирането на напитки със съдържание на захар и затлъстяването при деца на възраст между 4 и 10 години, съобщи в. "Индипендънт".

Констатациите бяха представени на Европейския конгрес по затлъстяване в Глазгоу. Индексът на телесна маса не варира значително при деца, които редовно пият сладки напитки и тези, които са ограничавани от тях. 

Учените от Нотингамския университет са анализирали данни за хранителния режим в продължение на 4 дни на около 1300 деца между 2008 и 2016 година. Оказало се, че децата с наднормено тегло невинаги консумират разхладителни напитки със захар. Данните показали, че 61% от децата изпиват поне по една сладка напитка на ден, но 78% от тях не надвишават препоръчания калориен прием. Освен това, 78% от децата поемали повече захар от препоръчаната дневна доза, включително чрез плодови сокове и сладкиши. 

"Високият прием на добавена захар не е директно свързан с излишните калории. Затова едностранният подход спрямо детското затлъстяване и неговото свързване единствено с пиене на сладки напитки не е най-ефективната тактика," каза Ола Анабтави - ръководителка на изследването. 

"Констатациите показват, че консумирането на подсладени със захар напитки невинаги е поведение на децата с наднормено тегло или затлъстяване. Точно обратното, ограничаването на захарта може да засили отрицателния стереотип в нездравословната диета, " добави тя. Д-р Катарина Кос от Университета на Екзитър каза, че едва в зряла възраст може да се прецени дали приемът на захар през детството се е извършвал правилно. 

"Изследването не трябва да се приема като гаранция, че подсладените със захар напитки не оказват вреда върху здравето, но авторите подчертават сложността на проблема".

Що се отнася до затлъстяването в ранна възраст, консумирането на напитки със съдържание на захар са само една част от пъзела и има други фактори, като например стил на живот, които трябва да се вземат предвид, счита Мат Ламбърт от Фонда за изследване на рака.