Няма замърсяване след пожара в ТЕЦ "Марица Изток 2"

Пламъците вече са напълно потушени

У нас
08:13 - 25 Юни 2019
2095
Няма замърсяване след пожара в ТЕЦ "Марица Изток 2"

Няма замърсяване и опасност за работниците и близките населени места вследствие на пожара в ТЕЦ "Марица Изток 2". Това заяви пред БНТ областният управител на Стара Загора Гергана Минкова.

По думите ѝ данните от замерванията на въздуха са публикувани на интернет страницата на централата и могат да се следят от гражданите.

Пожарът на комина вече е напълно загасен, каза директор на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Стара Загора Стоян Колев.

Окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов информира, че вече е направен оглед на мястото на пожара и предстои събирането на показания, за да се определи причината за инцидента.

"Първоначална версия още няма. Това ще стане, след като бъдат изготвени техническите експертизи и извършено събиране на доказателства. Най-вероятно се касае за технически причини или човешка грешка", допълни Атанасов.

По думите му данни за умишлен палеж няма.

Припомняме, че в понеделник изгоря коминът на сероочистващата инсталация на Блок 8 на ТЕЦ-а. На място за гасенето на пожара работеха 16 екипа на пожарната, които локализираха огъня и не допуснаха пожарът да се разпространи до близкия цех, склад за въглища и комина на съседната сероочистката на Блок 7.

Впоследствие част от комина се срути. При инцидента нямаше пострадали хора. Предполага се, че пожарът е възникнал при ремонтни дейности.