Нютон - последният от магьосниците

Мистиката и окултното са постоянен спътник на големия учен

Мистика
18:41 - 18 Май 2022
5095
Нютон - последният от магьосниците

Един от великите умове на човечеството - Исак Нютон, е бил обсебен от алхимията, която попада в окултните науки. Той е бил убеден, че има метод за откриване на известния и мистериозен философски камък. Това е алхимичното вещество, което може да превърне всеки метал в злато.

За Нютон Джон Мейнард Кейнс пише: „Нютон не е първият човек от века на Просвещението, той е последният от магьосниците“. Нютон пише ръкопис за опита си да създаде елементи като „философски живак“. Смята се, че тези елементи са съставни на философския камък.

Нютон е вярвал толкова много в алхимията, че не е разделял науката от останалите, а я е изучавал наравно с математиката, астрономията и т.н. Смята се, че именно увлечението му към алхимията му помага да направи известните си математически открития.

Нютон пише и „Хронология на древните царства“. В нея той разглежда историята на древните гърци, древен Египет, Асирия, Вавилония и мидийците, персите и храмът на Соломон. В своята хронология, Нютон пише и за вярата си в Атлантида.