ОББ прилапала "Райфайзенбанк" за над 1 млрд. евро

Новини
20:11 - 16 Ноември 2021
5106
ОББ прилапала "Райфайзенбанк" за над 1 млрд. евро

Белгийците мотивират своя ход с “качеството на франчайза” и “потенциала за постигане на синергия”
Белгийската финансова група KBC, чиято собственост е ОББ, придобива Райфайзенбанк България, съобщиха официално от групата в понеделник.

Това е поредната голяма сделка на банковия пазар в последните 4 години. Предстоят традиционните за подобни операции регулаторни одобрения, уточняват от групата, което означава, че реалното влизане във владение на новия собственик може да се очаква към края на 2022 г.

Рекордната до момента цена по сделката е 1,015 млрд. евро. Тя е посочена в официалното съобщение на KBC и безспорно е най-голямата сума, срещу която някой придобива банка в България. Експерти пресметнаха, че така австрийският собственик на Райфайзенбанк ще се раздели с българския си актив, получавайки в аванс 13 пъти прогнозната си печалба за 2022 г.

От KBC обясняват, че “на база лостовия ефект от обединеното дружество и експертния опит на KBC ползите от синергиите се очаква бързо да нараснат - от около 12 млн. евро през 2022 г. до приблизително 29 млн. евро през 2024 г., и да останат на приблизителни нива, надхвърлящи 25 млн. евро, през периода от 2025 до 2031 г., като това са цифри преди данъци”.

“Въпреки устойчивата рентабилност и силата на бизнеса на RBI в България решението за продажба е обусловено предимно от възможността да се пренасочи капитал към атрактивни възможности за растеж в ключовите пазари на RBI”, пише в официалното съобщение на “Райфайзен”.
Какво означава това за българския банков пазар.

Обединяването на активите на ОББ и Райфайзенбанк ще доближи внушителните 24,67 млрд. лв., което твърдо гарантира място в топ 3 на банките у нас заедно с Уникредит Булбанк и Банка ДСК. Преди сделката Райфайзенбанк България е шеста според БНБ с 10,5 млрд. лв. активи.

Според сметките на KBC обединеното дружество - Райфайзенбанк България и ОББ, ще достигне 18,2% пазарен дял срещу съответно 19,8% и 18,4% на двата конкурента. Анализатори пресметнаха, че това означава 3/4 от активите на банковата система да се държат от трите гиганта на върха, а останалите 12 банки и 7 клонове и дъщерни дружества да се конкурират за другата 1/4.

Сделката включва и придобиването на “Райфайзен лизинг България” с 10,5% пазарен дял, компанията за управление на активи “Райфайзен асет мениджмънт България” с 9,7% от пазара, “Райфайзен застрахователен брокер”, който продава продуктите на 12 компании, а също и “Райфайзен сървис” ЕООД.