Обмислят мерки за защита на разобличителите на Тръмп

Новината идва след настояванията на президента да узнае самоличността на жалбоподателя

Свят
11:24 - 08 Октомври 2019
1328
Обмислят мерки за защита на разобличителите на Тръмп

Обмислят се изключителни мерки за защита на самоличността на авторите на сигналите срещу президента Доналд Тръмп, свързани с разследването за импийчмънт, предаде СиЕнЕн.

Комисията по разузнаването към Камарата на представителите и адвокатите на разобличителите обсъждат защитата на тяхната самоличност и на фона на засилващите се опасения за тяхната сигурност, твърдят няколко източника, запознати с процедурата.

Все още не е ясно кога двамата разобличители ще говорят пред комисията. Водят се преговори по няколко варианта, за да се предотврати разкриването разкриването на тяхната самоличност или изтичането на информация за тях в пресата.

Сред извънредните мерки за сигурност, които се обсъждат, е изслушването да се проведе на неназовано място извън Конгреса, ограничаване на броя на присъстващите лица, промяна на гласовете и скриване на лицата на разобличителите.

Новината за екстремните мерки за сигурност идва след настояванията от страна на Тръмп да узнае самоличността на жалбоподателя, чийто сигнал стана причина за процедурата по импийчмънт и намеците. Той го нарече шпионин и отправи заплашителни намеци, че в минали времена са се справяли с такива хора "по друг начин".

По-рано американските медии съобщиха, че служител на разузнаването на САЩ е подал сигнал относно разговор на Тръмп с чуждестранен лидер. По-късно беше разпространена информация, че се отнася за Украйна и обвързването на американска помощ за Киев с предоставяне на компромат срещу Байдън. Впоследствие Конгресът публикува жалбата срещу Тръмп.

По-късно стана ясно, че втори информатор е решил да свидетелства за разговора между Тръмп и президента на Украйна Володимир Зеленски.