ОБРАТ: Ананиев отмени задължителните маски

У нас
12:32 - 31 Март 2020 (обновена)
5353
ОБРАТ: Ананиев отмени задължителните маски

Здравният министър Кирил Ананиев обяви, че отменя точката от вчерашната си заповед за задължителното носене на маски "до постигане на консенсус". Вместо това България закупува 1 милион маски, които ще раздаде чрез Министерството на труда и социалната политика - на социално слаби и тези, които нямат възможност да си купят въпросното средства. 

"Всички мерки, които се предприемат от правителството и се реализират като заповеди от мен, са насочени само и единствено към защита на здравето и ограничаване на коронавируса. И мярката, предприета от вчера, с възможността да се използва маската като още едно средство за това, правителството силно я подкрепи", обясни Ананиев. 

Според него ще отнеме седмица-две купуването и раздаването на маските. Те ще са от клас FFP2 или FFP3. 

"Искахме да въведем тази мярка въз основа на контактите ни с колеги от Израел, Австрия, Китай. Можем да им се доверим, след като са установили, че има ефект от маските", каза още Ананиев. По думите му, правителството е искало у нас това да е превантивно. 

Здравният министър съобщи още, че се обмисля намаляване на огромната глоба от 5000 лева за неносене на маска, която бе разписана вчера ведно със заповедта му. 

Вътрешният министър Младен Маринов пък увери, че няма данни за контрабанда на маски извън страната, а и отбеляза, че има ръст на вътрешното търсене. "Препоръчвам на хората постепенно да се снабдят с маски", добави той.