Обрат: БСП няма да подкрепя кабинет, иска нови избори

Политика
16:20 - 12 Април 2021
11068
Обрат: БСП няма да подкрепя кабинет, иска нови избори

„Ако Слави Трифонов предложи кабинет, ние сме готови да го подкрепим”. Това обяви след изборите на 4-ти април лидерът на БСП Корнелия Нинова. По информация на Lupa.bg обаче това становище е напът да претърпи завой на 180 градуса. „Всъщност, много вероятно е БСП да не подкрепи никакво правителство”, довериха от „Позитано” 20.

Този обрат в позицията настъпил след проведеното този уикенд заседание на Нинова с областните и общинските председатели на БСП.

На въпросното съвещание надделяло мнението, че за социалистите било по-добре да се върви към предсрочни избори.

Подобна индикация даде и Кристиан Вигенин вчера. „Ако бъде поискана подкрепа от нас, ще я дадем за конкретни политики”, заяви той пред БНР. Това означава, че БСП няма да гласува за кабинет на Слави Трифонов безвъзмездно - а само след конкретни преговори.

„Трябва да направим всичко възможно да намалим тежестта на ГЕРБ в Народното събрание. В противен случай те ще направят на луди калинки тези, които успеят да направят кабинет – все пак имат цели 75 депутати. Ще саботират, ще искат да покажат, че без тях не може, че само Бойко може да управлява”, коментира междувременно пред Lupa.bg социалист.

Червените били убедени, че при евентуален нов вот наесен те със сигурност ще качат своя резултат, а ГЕРБ от друга страна – ще отбележат драстичен спад. Социалистите се надяват партията на Бойко Борисов да загуби поне 20-тина депутати.

От „Позитано” 20 разчитали и на това, че ако Радев сформира служебно правителство, тогава ще смени областните управители на ГЕРБ и така новите избори няма да са толкова манипулирани.

По време на срещата между Корнелия Нинова и областите и общинските председатели на БСП местните лидери подчертали и друго – че на предстоящия пленум на партията непременно трябва да се вземе решение БСП да подкрепи президента Румен Радев за втори мандат.