Обсъждат освобождаването на Никола Минчев (НА ЖИВО)

Политика
09:35 - 16 Юни 2022
2755
Обсъждат освобождаването на Никола Минчев (НА ЖИВО)

Депутатите започнаха да обсъждат освобождаването на парламентарния си шеф Никола Минчев.

В сряда между него и опозицията избухна скандал в пленарната зала. Това се случи по време на изслушването на външния министър в оставка Теодора Генчовска, инициирано от ИТН, заради проблемите в държавната политика спрямо Северна Македония.

Опозицията настояваше изслушването да се проведе при закрити врата, тъй като първият ни дипломат се канеше да представи класифицирана информация пред депутатите. Управляващите обаче отказаха.

Това даде основание на противниците им да твърдят, че прикриват "националното предателство" на премиера Кирил Петков.

През цялото време Минчев упорито отблъсваше непрекъснатите искания на опозицията да закрие заседанието за медиите и публиката. Завихри се дълга разправия, кулминацията на която беше заканата на ИТН да поиска оставката на председателя на Народното събрание.

Хората на Слави Трифонов изпълниха заплахата си и малко по-късно обявиха, че инициират подписка. За такова искане е необходима подкрепата на поне една трета от депутатите, т.е. 80 човека. А парламентаристите от ИТН, след разцеплението си, са едва 20 души.

Към тях обаче се присъединиха още 100 от ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане". Така те застанаха зад искането за предсрочно освобождаване от поста на Никола Минчев като председател на Народното събрание.

Съгласно правилника на НС, предложението се поставя на гласуване на първото заседание след деня на постъпването му, т.е. днес.

Снимки: Агнес Методиева