Общинският съветник Емил Пейчев: Не съм нарушил закона

Няма конфликт на интереси при провеждането на търга за имота, който съм придобил чрез замяна, убеден е той

Новини
15:10 - 23 Февруари 2022
3041
Общинският съветник Емил Пейчев: Не съм нарушил закона

Общинският съветник от опозицията в местната власт на Царево - Емил Пейчев, потърси право на отговор, след като изпрати своето становище във връзка с придобити общински имоти на територията на курартното ни градче.

Той е убеден е, че не е нарушил закона и не е в конфликт на интереси.

Публикуваме позицията му без редакторска намеса:

„В цитираните статии се твърди, че в качеството ми на общинския съветник съм участвал в гласуването на решение за продажба на общински имот /Решение № 35 - VІІ./19.12.2019г. на общински съвет-Царево/ в нарушение на ЗПКОНПИ. Посочва се, че съм действал в конфликт на интереси, тъй като имота предмет на продажба в последствие е бил закупен от Даниел Скулиев /мой шурей/, а след това същия е заменен с друг имот моя собственост.

Наведените твърдения в журналистическите материали и приложените към тях документи, създават неверни внушения за конфликт на интереси, тъй като информацията по тях е непълна и е предложена по манипулативен начин на аудиторията.

На 19.12.2019 г. като общински съветник от общински съвет – Царево, избран в мандата 2019-2023 г., взех участие в заседанието на административния орган, включително и в гласуването на процесното решение. По така предложеният проект за решение, който се приема с мнозинство повече от половината от всички общински съветници и с поименно гласуване гласувах „против“ решението за продажба. Въпреки изразеният от мен отрицателен вот, решението бе прието с гласовете на мнозинството – общинските съветници на ПП „ГЕРБ“.

В резултат на това бе прието Решение № 35 - VІІ. /19.12.2019 г. на Общински съвет- Царево, с което се откри процедура за провеждане на публичен търг с тайно наддаване за продажба на следния общински недвижим имот, а именно: ПИ 48619.505.979 по КК на гр. Царево, м. „Белия бряг“, с площ от 355 кв. м., с трайно предназначение - урбанизирана, актуван с АЧОС № 2009/11.11.2019 год. Определени бяха съответните задължителни условия, вкл. и начална тръжна цена в размер на 24 495,00 лв. /двадесет и четири хиляди четиристотин деветдесет и пет лева/ без ДДС, като бе възложено на кмета на община Царево да организира и проведе публичния търг с тайно наддаване. 

Съгласно легалната дефиниция по чл. 52 от ЗПКОНПИ, конфликт на интереси възниква, когато лице, заемащо висша публична длъжност, има частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективното изпълнение на правомощията или задълженията му по служба.

Съответно частен интерес е всеки интерес, който води до облага от материален или нематериален характер за лице, заемащо висша публична длъжност, или за свързани с него лица, включително всяко поето задължение /чл. 53 от ЗПКОНПИ/, а облага представлява всеки доход в пари или в имущество, включително придобиване на дялове или акции, както и предоставяне, прехвърляне или отказ от права, получаване на стоки или услуги безплатно или на цени, по-ниски от пазарните, получаване на привилегия или почести, помощ, глас, подкрепа или влияние, предимство, получаване на или обещание за работа, длъжност, дар, награда или обещание за избягване на загуба, отговорност, санкция или друго неблагоприятно събитие /чл. 54 от ЗПКОНПИ/.

Въз основа на посочената по-горе нормативна регламентация следва извода, че фактическият състав на конфликта на интереси по см. на чл. 52 от ЗПКОНПИ, изисква кумулативното наличие на три материалноправни предпоставки, а именно: 1. Лице, което заема висша публична длъжност по см. на чл. 6 от ЗПКОНПИ; 2. Частен интерес на това лице по см. на чл. 53 във вр. с чл. 54 от ЗПКОНПИ и 3. Възможност този частен интерес да повлияе на безпристрастното и обективно изпълнение на правомощията на лицето, заемащо висша публична длъжност, или на задължението му по служба.

Твърдя, че при приемането на цитираното по-горе решение на общински съвет по което освен, че съм гласувал „против“, същото не поражда каквато и да е облага, за който и да е персонифициран субект. Това е така, тъй като предмета на решението касае единствено разрешение за провеждане на разписана от закона процедура за продажба на общински имот, в съответствие с правилата на чл. 35 от Закона за общинската собственост. Самото решение не може да предопредели спечелил участник, тъй като такъв се определя чрез търг с тайно наддаване, в който могат да участва неограничен брой лица. 

В същото време самият търг е проведен от комисия, назначена от кмета на община Царево, в която не съм член и по отношение на която не съм имал каквито и да е властнически правомощия.

С оглед на това няма съмнение, че липсва какъвто и да е конфликт на интереси по чл. 52 от ЗПКОНПИ, от гледна точка на частен интерес и възможност този частен интерес да повлияе на безпристрастното и обективно изпълнение на правомощията ми като лице, заемащо висша публична длъжност – общински съветник. 

В допълнение следва да се има предвид, че не е нарушен закона и няма конфликт на интереси и при последвалата през 2021г. замяна между съсобствената ми идеална част от недвижим имот с идентификатор № 48619.505.609 по КК на гр. Царево с този на Даниел Скулиев, закупен от търга. Държа да отбележа и факта, че предоставения ми чрез замяната имот попада в кв. „Мандра“ - бившата ромска махала, която е изключително неатрактивно място за всякакви инвестиционни намерения.”