Обвинените за кокаина в "Слатина" станаха трима

Последният задържан за трафика на наркотика е с криминално минало, съобщиха от спецпрокуратурата

Крими
16:01 - 11 Февруари 2020
2307
Обвинените за кокаина в "Слатина" станаха трима

Съдът остави за постоянно в ареста двамата обвинени от Специализираната прокуратура за участие в трафик на кокаин, импрегниран в кашони. Апелативният специализиран наказателен съд потвърди определението на първата съдебна инстанция, с която двамата собстваници на фирми, получатели на плодове в кашони с кокаин от Колумбия, бяха задържани под стража.

Съдът прие представените от Специализираната прокуратура 4 тома с нови доказателства. Сред тях е и съдебно-икономическата експертиза, според заключенията на която чистият кокаин в кашоните, с които в страната официално са били внесени плодове, е на стойност между 55 и 70 милиона лева на черния пазар. Посочената стойност е прогнозна, тъй като прецизното й установяване изисква повече време.

Специализираната прокуратура предяви обвинение и на още едно лице за съучастие и като помагач на един от вносителите на „кокаиновите“ кашони. Третият обвиняем по делото умишлено улеснил трафика на кокаин в страната не само със съвети и разяснения, но и като финансирал вноса на стоката. Той е криминално проявен и осъждан за измама. 

С определение на Специализирания наказателен съд от 7 февруари 2020 г. му е определена мярка занеотклонение „задържане под стража“.