Обвинения към мигранти за подпалване на пожари в Гърция

ЕС
11:43 - 25 Август 2023
2227
Обвинения към мигранти за подпалване на пожари в Гърция

Когато тази седмица Гърция бе засегната от вълна след вълна от горски пожари, неоснователни твърдения, че зад някои от тях стоят бежанци, разпалиха антимигрантска ярост в интернет, предава АФП.

Спекулациите се засилиха, след като местни жители обвиниха група от 13 пакистанци и сирийци, че са били хванати при опит да запалят огън край град Александруполис, в региона Еврос, граничещ с Турция.

Един от местните жители публикува видеоклип на живо във Фейсбук, в който показва мигранти, подредени в ремарке, и се хвали, че ги е хванал, докато се опитвали да предизвикат пожар.

Не ги показвайте, изгорете ги", коментира друг потребител в емисията.

Мъжът, заснел клипа, е арестуван заедно с двама предполагаеми съучастници, като властите заявяват, че "отмъстителността" няма да бъде толерирана. На тримата задържани са повдигнати обвинения в подстрекаване към расистко насилие. На мигрантите са повдигнати обвинения за незаконно влизане в страната и за опит за палеж.

Агресивната реторика върви ръка за ръка с дезинформацията в медиите. Новинарски портал на Еврос съобщи, че 20 мигранти са били арестувани край Александруполис, след като са влезли в престрелка с полицията. По-късно властите отрекоха това твърдение.

По подобен начин националната телевизия Open публикува корекция, след като съобщи новина с невярно съдържание, че двама мигранти са били заловени да палят огън в съседната област Родопи.