Обвиниха Израел в апартейд

Обвинението идва в рамките на 213-страничен доклад от „Хюмън райтс уоч”

Свят
16:09 - 27 Април 2021
1549
Обвиниха Израел в апартейд

Международната правозащитна организация „Хюмън райтс уоч“ обвини Израел, че прибягва до апартейд по отношения на палестинците, пишат световни медии.

Обвинението идва в рамките на 213-страничен доклад, на който израелските власти реагираха особено гневно.

Докладът все пък изтъква, че терминът апартейд е бил използван само като сравнение какво би могло да се случи, ако сегашното отношение на Израел към палестинците продължи. Според ХРУ обаче въпреки много предупрежданеия от десетилетия насам прагът на „престъпление срещу човечеството“ по адрес на палестинците отдавна е прехвърлен.

„Израелското правителство демонстрира ясно целта си да поддържа надмощието на евреите над палестинците както в Израел, така и в окупираните палестински територии“, пише в доклада. „Тази цел се съчетава със системно подтискане на палестинците и нехуманно отношение към тях. Когато всичко това се съчетае, резултатът е апартейд“.

Израелското министерство на външните работи окачестви доклада като „измислица“, а твърденията в него като „абсурдни и фалшиви“.

„За ХРУ се знае отдавна, че следва твърда антиизраелска политика и активно поддържа всякакви действия срещу Израел. Този доклад е поредната брънка от тази кампания на организацията, която няма нищо общо с фактите на терен“.