Обвиняем по аферата с трюфели обяви гладна стачка в затвора в Пазарджик

Новини
15:28 - 19 Юни 2023
2173
Обвиняем по аферата с трюфели обяви гладна стачка в затвора в Пазарджик

Един от обвиняемите по т.нар. афера с трюфели Венцислав Думанов от септемврийското село Ковачево е обявил гладна стачка в затвора в Пазарджик.

Това оповести дъщеря му Анелия Думанова. Тя е била на свиждане при него в петък и той бил отпаднал. От вчера отказвал да си пие лекарствата и да се храни. По нейни думи баща й, който е в тюрмата от 5 декември миналата година, имал няколко хронични заболявания. Думанов настоявал да бъде изпратен за лечение в нормално здравно заведение, тъй като с оплаквал от болки в стомаха и червата и стойностите на кръвната му захар варирали-от високи до ниски. Според постановление на зам.-окръжния прокурор в Пазарджик Живко Пенев на 5 юни т.г. в деловодството на прокуратурата е постъпило писмо от началника на затвора в Пазарджик и молба на задържания, в която той искал да бъде преместен за прегледи и лечение в специализираната болница за активно лечение на лишени от свобода в София.

Директорът на медицинския център към пазарджишкия затвор твърди, че здравословното състояние на Венцислав Думанов не е влошено, няма данни за анемия, нито за диабетно ходило, което е потвърдено от хирург и ендокринолог. Зам.-окръжният прокурор оставя без уважение молбата на арестанта, след като внимателно е преценил материалите по досъдебното производство и извършените прегледи от лекари-специалисти от местна болница. Адвокатите на задържания обаче настояват той да бъде подложен на изследване от хирург по лицево-челюстна хирургия, тъй като имал туморно образувание в челюстта, както и диабет с последващи други заболявания. След проверка в съответното здравно заведение обаче магистратите заключават, че след лекуван абсцес на долната челюст, Думанов е бил изписан и не е ходил за други прегледи, така че е несъстоятелно да се вярва на неговите твърдения.

По досъдебното производство за търговия с трюфели, образувано през миналата година в пазарджишкия Окръжен съд, обвиняеми са 5 лица, единият от които е Венцислав Думанов. Разбитата престъпна група бе ощетила държавния бюджет от фиктивна търговия с трюфели. Чрез „липсващи търговци“ /без материална, кадрова и финансова обезпеченост/ и буферно дружество, групата е въртяла привиден документооборот за диворастящи гъби и трюфели и е получавала нерегламентирани средства от дружества „брокери“, като по този начин са били препирани парите. От събраните доказателства тогава се разбра, че нерегламентираният бизнес е развиван през периода от януари 2020 г. до 5.12.2022 г.