Оцениха български стартъп на 1 млрд. долара

„Епохален ден за българската икономика", написа по повод успеха на БГ еднорога Payhawk министър Даниел Лорер

Новини
13:13 - 01 Март 2022
1982
Оцениха български стартъп на 1 млрд. долара

България вече има първа компания, която отговаря на определението „еднорог“. Това е финтех дружеството Payhawk, а еднорог е технологична стартираща компания, която успява да бъде оценена на 1 или над 1 млрд. долара.

В интернет страницата на компанията сочат, е са успели да наберат нови 100 млн. долара капитал, като при това вече оценката на компанията е достигнала оценка от 1 млрд. долара. От там посочват, че компанията иска да бъде катализатор на българската „екосистема“ от стартиращи технологични предприятия.

Само преди три месеца компанията бе оценена на 570 млн. долара, след предишния кръг от финансиране. Т.е. стойността и е нараснала почти двойно за малко повече от 90 дни.

Във връзка с новината министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер написа във „Фейсбук“:

„Епохален ден за българската икономика. Първият български еднорог, или технологична компания, оценена за над 1 млрд долара, e вече официален факт.“

Payhawk е технологична компания, предоставяща решения в сферата на финансовите услуги, специализирана в предлагането на платежни инструменти от ново поколение, софтуер за автоматизирано управление на разходи и счетоводство, както за малкия и среден бизнес, така и за големи международни компании. Основана през 2018 година, Payhawk е една от най-бързо развиващите се Fintech компании в региона.