Очаквано: Министерството на културата проверява субсидията за травеститско шоу

Национален фонд „Култура“ спонсорирал със 77 000 лева още един скандален проект

Култура
16:50 - 27 Март 2023
5344
Очаквано: Министерството на културата проверява субсидията за травеститско шоу

Скандалът с отпуснатите от Национален фонд „Култура“ 77 000 лева за травеститско шоу, за което Lupa.bg по-рано съобщи, очаквано предизвика реакция в държавата.

Министерството на културата назначава проверка, за да бъдат изяснени обстоятелствата и целесъобразността на финансиране на проекта с присъстващ хазартен елемент „Дългосрочна програма за растеж на The Steps – иновативно мултифункционално културно социално предприятие“, който е бил финансиран от Национален фонд култура през 2022 г. по програмата „Възстановяване и развитие на частни културни организации“ в категорията „Културно предприемачество“.

Организаторите на скандалното травеститско шоу изрично уточняват на рекламните си материали, че проектът е реализиран с подкрепата на Национален фонд „Култура“ по програма „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации.“

Финансирането се извършва по времето на служебния министър на културата Велислав Минеков. Директор на НФК е Мирена Танева, а парите са дадени в мандата на наследника ѝ Сава Драгунчев, който заема поста и до сега. Паметливи припомнят, че преди време Националният фонд за култура даде 10 хиляди лева на проекта „Другите българки“, пресъздаващ картините на Владимир Димитров-Майстора, но с транссексуални модели.