Очаквано: Спряха делото САПАРД

Процесът срещу Марио Николов е прекратен заради изтекла давност

Общество
14:23 - 01 Март 2021
1430
Очаквано: Спряха делото САПАРД

Делото срещу Марио Николов, който нашумя преди години като обвиняем за злоупотреба с евросредства по програма САПАРД, беше прекратено от апелативния спецсъд поради изтекла давност. Това е процесът, по който той беше подсъдим като лидер на организирана престъпна група, създадена с цел източване на европари. Така съдебната сага за кражбата на над 7,5 млн. евро приключи.

Първо подсъдимите бяха осем, но накрая останаха само двама - Николов и Ана Шаркова, спрямо която делото също е било прекратено на 19 февруари. Преди година ВКС го върна отново в апелативния спецсъд заради неясноти в мотивите. Марио Николов беше оправдан от апелативния спецсъд.

Според прокуратурата осемте човека, които постепенно отпадаха от подсъдимите, са действали като организирана престъпна група, която е източила 7.5 млн. евро от САПАРД чрез документни престъпления.
Групата е внасяла в България стари машини за месопреработка и пакетиране, които обаче били представяни за нови, а след това са получавани пари от програмата.

Делото има дълга предистория, която започна преди повече от 13 години, когато то беше внесено в Софийския градски съд, който през 2010 г. чете осъдителни присъди. Тогава Марио Николов беше осъден на 12 години затвор. През 2012 г. Софийският апелативен съд отмени присъдите и върна делото на прокуратурата, а от държавното обвинение го внесоха отново, но вече в спецсъда.

Процесът беше сред наблюдаваните от Брюксел, което не попречи да постави рекорд от над една година, в която не можеше да тръгне изобщо в спецсъда. Прокуратурата го внесе в края на 2013 г., но на първото заседание не му беше даден ход заради нередовно призоваване на подсъдимите, а след това и заради неполучени навреме преписи от обвинителния акт.

Сходна съдба имаше и делото за изпирането на парите от САПАРД срещу групата на Марио Николов. И то започна на първа инстанция с тежки осъдителни присъди, но Софийският апелативен съд оправда всички подсъдими. Стигна се до възобновяване, но през 2016 г. Върховният касационен съд оправда окончателно всички подсъдими.