Oфицерите от запаса въстанаха срещу Петков за Янев

Политика
15:55 - 28 Февруари 2022
4486
Oфицерите от запаса въстанаха срещу Петков за Янев

Шефът на Съюза на офицерите от запаса и резерва ген. Златан Стойков въстана срещу решението на премиера Кирил Петков да освободи военния министър Стефан Янев. И заяви, че той се ползвал с пълна подкрепа от съсловието. 

Ето какво пише ген. Стойков до премиера:

"Уважаеми г-н министър-председател,

Изразяваме недоумение от исканията, включително и на членове на управляващата коалиция, за оставка на министъра на отбраната бригаден генерал от резерва Стефан Янев. Не можем да приемем за сериозни аргументите на тези, които го обвиняват в неадекватно поведение в последните дни на тревога за бъдещето на Европа, нашия регион и България.

На заеманите длъжности като Министър- председател в две служебни правителства и Министър на отбраната, той винаги е бил последователен в действията си и се е ръководел единствено от интересите на нашата родина – Република България, на която безкористно сме служили. Смятаме, че днес, когато нашата сигурност е изправена пред сериозно изпитание, ген. Стефан Янев е точно на мястото си и лишаването на управлението на отбраната на страната от него, ще бъде сериозна загуба.

Не е необходимо да се прави социлогическо проучване, за да се каже, че ген. Стефан Янев има подкрепата на нашето съсловие – офицерите и сержантите от запаса и резерва. Те, по принцип, нямат достъп до медиите, за да изразят своята позиция, но познават качествата на сегашния министър на отбраната много по-добре от тези, които се опитват да убедят обществото, че друг трябва да ръководи отбраната и въоръжените сили.

Уважаеми г-н министър-председател,

Вярваме във Вас и в останалите Ви колеги от коалицията, което ни дава основание да очакваме решение в интерес на националната ни сигурност, а не на конюнктурни и краткосрочни цели.