ОФИЦИАЛНО: Братя Домусчиеви – първите BG милиардери

Кирил и Георги си делят по 2,1 млрд. долара

Актуални новини
10:09 - 27 Ноември 2021
3971
ОФИЦИАЛНО: Братя Домусчиеви – първите BG милиардери

България има първите си милиардери и това са благодетелите на „Лудогорец“ – братя Домусчиеви. Това обяви библията на финансовите издания „Форбс“. Според авторитетното издание Кирил Домусчиев и брат му Георги имат по 2,1 млрд. долара.

Според „Форбс“ 2020 година е била много тежка за бизнеса, но все пак има своите отличници. У нас това са бизнесмените, които превърнаха Лудогорец в хегемон и познат в цяла Европа клуб.

„Един от победителите е базираната в България Huvepharma в София, шестата по големина фирма за животновъдство в света, с операции, простиращи се от фабрика за ваксини в Линкълн, Небраска, до фармацевтичен завод в Северозападна Италия.

Основен производител на ветеринарни лекарства и ваксини, както и добавки за фуражи за добитък, Huvepharma отчете приходи от 658 млн. долара през 2020 г., което е с 21% повече от 2018 г. Това помогна на собствениците ѝ – братята Кирил и Георги Домусчиеви – да станат първите милиардери в България. Кирил беше обявен и за почетен гражданин на Небраска през 2019 г. заради инвестициите на Huvepharma в щата Корнхъскър“, написа американското издание на „Форбс“.

„Двамата братя превърнаха поредица от инвестиции в състояние от приблизително 4.2 милиарда долара, което влагат още в недвижими имоти и футбол“, твърди още медията.

Следващият най-голям актив на Advance след Huvepharma, който съставлява 77% от богатствата на братята, е 70% дял във фирмата за превоз на насипни товари Navibulgar. Очаква се продажбите там да нараснат със 78% тази година до 281 млн. долара.