ОФИЦИАЛНО: Да, искаме F-16 от Нидерландия в замяна на МиГ-29 за Украйна

МО е заявило желание да се възползва от холандската оферта, потвърди Димитър Стоянов

У нас
15:10 - 17 Ноември 2022
4781
ОФИЦИАЛНО: Да, искаме F-16 от Нидерландия в замяна на МиГ-29 за Украйна

България поема курс към дипломатическа размяна на ноти с Нидерландия с цел придобиването на изтребители от кралската флотилия F-16 в замяна на това да се разделим с част от съветските МиГ-29 в полза на Украйна. Това става ясно от отговор на военния министър в служебното правителство Димитър Стоянов до депутата от Демократична България Ивайло Мирчев. 

В писмото си до народния избраник Стоянов уточнява, че по официалния ред София не е получавала такава конкретна оферта от Амстердам. "Независимо от това, Министерството на отбраната предприе незабавно съответните действия по заявяване на интерес от страна на Република България за придобиване на F-16 по така оповестената схема", пише кратко и ясно министърът. 

В началото на седмицата лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов побърза да обвини Ивайло Мирчев в разпространяването на фалшиви новини по отношение на холандската оферта. Както Lupa.bg писа, депутатът никога не е казвал, че Нидерландия вече е направила постъпки към България да й дари свои изтребители, а задава въпроса към отбранителното ведомство дали подобно изпълнение е възможно. Ето, че диалог вече е установен. 

Съобщенията в холандската преса миналата седмица гласяха, че кабинетът на премиера Марк Рюте обмисля възможността да снабди някои от страните-членки на НАТО в Източна Европа със свои бойни самолети, ако те се откажат от съветските си машини и ги дарят на Украйна за борбата й с руския агресор.